Müzik öğretmeni adaylarının geleneksel Türk müziği derslerine yönelik tutumları (Balıkesir Üniversitesi örneği)
Attitudes of music teacher candidates towards traditional Turkish music courses (Sample of Balıkesir University)
  1. Tez No: 741611
  2. Yazar: NEŞE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP PARASIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni Adayları, Müzik Eğitimi, Geleneksel Türk Müziği, Geleneksel Türk Müziği Dersleri, Tutum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada müzik öğretmeni adaylarının Geleneksel Türk Müziği derslerine ilişkin tutumlarının genel olarak hangi düzeyde olduğu ölçülmüştür ve müzik öğretmeni adaylarının Geleneksel Türk Müziği derslerine ilişkin tutumlarının; cinsiyete, sınıf düzeyine, dahil oldukları öğretim programına, mezun oldukları lise türüne, en sık dinledikleri müzik türüne göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim dalında öğrenim görmekte olan lisans 2. sınıflardan 25 öğretmen adayı, 3. sınıflardan 21 öğretmen adayı ve 4 sınıflardan 42 öğretmen adayı olmak üzere toplam 88 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırma betimsel tarama modelinde desenlenmiştir. Veri toplama yöntemi olarak nicel yöntem kullanılmıştır. Verilerin dağılım durumlarının belirlenebilmesi için Skewness (Basıklık) ve Kurtosis (Çarpıklık) değerleri dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda Geleneksel Türk Halk Müziği ve Geleneksel Türk Sanat Müziği derslerine yönelik tutumların genel ortalaması orta düzeyde bulunmuştur. GTHM ve GTSM derslerine ilişkin tutumların sınıflar arası, öğretim programı ve cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmadığı fakat ortalamalar incelendiğinde, kadın müzik öğretmeni adaylarının her iki derse karşı tutumlarının erkek müzik öğretmeni adaylarının tutumlarına göre daha olumlu olduğu görülmektedir. GTHM derslerine ilişkin tutumların mezun olunan lise türüne göre anlamlı bir farklılık göstermediği ve GTSM derslerine ilişkin tutumlarının mezun olunan lise türüne göre GSL mezunları açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir. Müzik öğretmeni adaylarının GTHM derslerine yönelik tutumları ile dinledikleri müzik türleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmış ancak bu farklılığın hangi müzik türünden/türlerinden kaynaklandığını belirlemek için yapılan analiz sonucunda bir fark bulunamamıştır. Müzik öğretmeni adaylarının GTSM derslerine yönelik tutumları ile dinledikleri müzik türleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the general level of the attitudes of the music teacher candidates towards the Traditional Turkish Music lessons was measured and the attitudes of the music teacher candidates towards the Traditional Turkish Music lessons; It was determined whether there was a significant difference according to gender, grade level, the curriculum they were involved in, the type of high school they graduated from, and the type of music they listened to most frequently. The study group of the research consisted of a total of 88 teachers, 25 from the 2nd grade, 21 from the 3rd grade, and 42 from the 4th grade, studying in Balıkesir University Necatibey Education Faculty Fine Arts Education Music Education Department in the 2020- 2021 academic year. consists of candidates. The research was designed in descriptive scanning model. Quantitative method was used as data collection method. Skewness and Kurtosis values were taken into account in order to determine the distribution status of the data. As a result of the research, the general average of attitudes towards Traditional Turkish Folk Music and Traditional Turkish Art Music lessons was found to be moderate. There is no significant difference between the attitudes towards GTHM and GTSM courses between classes, according to the curriculum, and between genders, but when the averages are examined, it is seen that the attitudes of female music teacher candidates towards both lessons are more positive than the attitudes of male music teacher candidates. It is understood that the attitudes towards GTHM courses do not differ significantly according to the type of high school graduated (p>0.05).