Otizm spektrum bozukluğu olan çocuk anneleri ile normal gelişim gösteren çocuk annelerinin yaşam doyumu ve benlik saygısı açısından karşılaştırılması
Comparison of mothers of children with autism spectrum disorder and normally developing children in terms of life satisfaction and self-esteem
- Tez No: 741620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Yaşam Doyumu, Benlik Saygısı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı yaşam doyumunun ve benlik saygısının otizmli çocuğa sahip annelere ve normal gelişim gösteren çocuğa sahip annelere göre farklılık gösterip gösterilmediğinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Sultangazi ilçesindeki otizmli çocuğu olan 60 anne ve normal çocuğu olan 60 anne olmak üzere toplam 120 kişi oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, bir işte çalışıp çalışmama durumu ve gelir düzeyi araştırmacılar tarafından oluşturulan Sosyodemografik Veri Formu ile elde edilmiş olup yaşam doyumunu belirlemek için Yaşam Doyumu Ölçeği, benlik saygısını elde etmek için ise Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin tespiti ve gurupların karşılaştırılması frekans, yüzde ve ki-kare analizi ile gerçekleştirilmiştir. Otizmli çocuğu olan ve olmayan annelerin yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerini karşılaştırmak için ilişkisiz örneklemler (bağımsız guruplar) t-testi uygulanmıştır. Araştırma sonucu otizmli çocuğu olan annelerin, normal çocuğu olan annelere göre daha düşük düzeyde yaşam doyumu ve benlik saygısına sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Mothers of Children with Autism Spectrum Disorder and Normally Developing Children in Terms of Life Satisfaction and Self-Esteem The aim of this study is to examine whether life satisfaction and self-esteem differ from mothers with children with autism and mothers with normally developing children. The sample of the study consists of 120 people in total, 60 mothers with autistic children and 60 mothers with normal children in Sultangazi district. The age, marital status, education level, employment status and income level of the participants were obtained with the Sociodemographic Data Form created by the researchers, and the Life Satisfaction Scale was used to determine life satisfaction, and the Rosenberg Self-Esteem Scale was used to obtain self-esteem . Sociodemographic of the participants Determination of properties and comparison of groups were performed by frequency, percentage and chi-square analysis. In order to compare the life satisfaction and self-esteem levels of mothers with and without children with autism, unrelated samples (independent groups) t-test was applied. Research results showed that mothers with children with autism have lower levels of life satisfaction and self- esteem than mothers with normal children.