İngiltere'nin Orta Doğu politikaları ve Vehhabilik (XIX-XX. yüzyıl)
England's Middle East policies and Wahability (XIX-XX. centuries)
- Tez No: 741633
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İngiltere, Hindistan, Orta Doğu, Vehhabilik, Suudi Arabistan, Suud, Şerif Hüseyin, England, India, Middle East, Wahhabism, Saudi Arabia, Saud, Sheriff Hussein
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada İngiltere için Orta Doğu'nun önemi, İngiltere'nin Orta Doğu politikası ve bu politikanın temel direklerinden biri olan Vehhabilik ve onun en önemli destekçisi olan Suud ailesi incelendi. İngilizler, bütün planlarını sömürgecilik yarışında öne geçmelerini sağlayan Hindistan'ı koruma üzerine kurmuşlar ve Hindistan'ın korunması adına da en önemli duraklarından biri olarak Arap Yarımadası'nı görmüşlerdir. Bu Yarımada'nın ele geçirilmesi hususunda pek çok aşiretle çalışmışlar ancak yapılan iç savaşlar nedeniyle geriye Şerif Hüseyin'in başında bulunduğu Haşimiler ile İbn Suud'un başında bulunduğu Vehhabi Suudlar kalmış, Suudların baskın gelmesi neticesinde Şerif Hüseyin coğrafyayı terk etmek durumunda kalmıştır. Böylelikle coğrafyanın yönetimi tamamen Vehhabi Suud ailesinin eline geçmiştir. Aslına bakılırsa bölgenin Vehhabi Suudların eline geçmesi, İngilizlerine eline geçmesi ile eş anlamlıdır. Erken tarihlerde başlayan İngiliz-Vehhabi Suud iş birliği Osmanlıya, Arap ve İslam âlemine büyük zarar vermiştir ve hâlen vermektedir. Çalışmada iş birliğinin neden ve nasıl gerçekleştiği ile sonuçları incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of the Middle East for England, Britain's Middle East policy and Wahhabism, which is one of the main pillars of this policy, and its most important supporter, the Saud family, were examined. The British built all their plans on the protection of India, which enabled them to take the lead in the colonial race, and they saw the Arabian Peninsula as one of their most important stops for the protection of India. They worked with many tribes to seize this Peninsula, but due to the civil wars, the Hashemites led by Sheriff Hussein and the Wahhabi Sauds led by Ibn Saud remained. As a result of the raids of the Saudis, Sharif Hussein had to leave the region. Thus, the administration of the geography passed completely into the hands of the Wahhabi Saud family. In fact, the region's falling into the hands of the Wahhabi Sauds is synonymous with the British governance of the region. The British-Wahhabi Saudi cooperation, which started at an early date, caused great harm to the Ottoman, Arab and Islamic worlds and still does. In the study, why and how this cooperation took place and its results were examined.