Uçurtma sörfü (kitesurfing) ile ilgilenen bireylerin serbest zaman egzersiz düzeyleri, serbest zaman engelleri ve motivasyonlarının incelenmesi
Investigation of leisure time exercise levels, leisure time constrains and motivations of individuals interested in kitesurfing
- Tez No: 741640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uçurtma sörfü, serbest zaman egzersiz, serbest zaman engelleri, serbest zaman motivasyonu, Kitesurfing, free time exercise, leisure time constrains, leisure motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, ekstrem bir spor olan Uçurtma sörfü (Kitesurfing) ile ilgilenen bireylerin serbest zaman egzersiz düzeylerini, serbest zaman engellerini ve motivasyonlarını bazı demografik değişkenlere göre belirlemek ve incelemektir. Araştırmanın örneklemini kolay ulaşılabilir örneklem modeli ile seçilmiş uçurtma sörfü sporunu ülkemiz kıyılarında yapmayı tercih eden veya bu spora ilgi duyan Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan 14-67 yaşları arasında 101 kadın (%47,4), 112' si erkek (%52,6) olmak üzere toplam 213 gönüllü birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey gibi demografik bilgilerinin toplanabilmesi için araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, ayrıca Serbest Zaman Egzersiz Anketi, Serbest Zaman Motivasyon Ölçeği ve Serbest Zaman Engelleri Ölçeğinin oluşturduğu anket kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler olan aritmetik ortalama (x), frekans (%), standart sapma (Ss) ve yüzde değerlerine bakılmıştır. Bu çalışma için parametrik analizlerin yapılıp yapılmayacağını belirlemek için öncelikle ölçek verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Normal dağılım gösteren ölçeklerde ikili grupların karşılaştırmaları için bağımsız T testi, çoklu grupların karşılaştırmaları için tek yönlü Anova testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kişileri serbest zaman fiziksel aktivite düzeyleri, motivasyon düzeyleri ve serbest zaman engelleri arasında doğrusal bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Katılımcıların serbest zaman egzersiz düzeylerine bakıldığında %87,8'inin aktif, %8,9'unun orta düzeyde aktif olduğu ve yalnızca %3,3' ünün aktif olmadığı görülmektedir. Serbest zaman motivasyon düzeylerinin orta düzeyde (ne katılıyorum ne katılmıyorum) olduğu görülmektedir. Ölçeğin alt boyutlarına bakıldığında ise bilmek-başarmak boyutunda x=3,74±0,82 ortalama ile en yüksek değer elde edilmiştir. Motivasyonsuzluk boyutunda ise x=2,33±1,04 ortalama ile en düşük değer elde edilmiştir. Uçurtma sörfü ile ilgilenen kişilerin serbest zamanlarında sportif aktivitelere katılma konusundaki engelleri önemli bir düzeydedir diyebiliriz. Ölçeğin alt boyutlarına bakıldığında tesis alt boyutunda x=3,38±0,74 ortalama ile en yüksek değer elde edilmiş olup, bu sonuca göre tesis konusundaki engellerin çok önemli seviyede olduğunu görmekteyiz. Diğer alt boyutların ortalamalarına bakıldığında ise bilgi eksikliği boyutu, arkadaş eksikliği boyutu, zaman boyutu ve ilgi eksikliği boyutunda önemli düzeyinde engeller bulunduğu görülmektedir. Bunun dışında birey psikolojisi alt boyutunda x=2,43±0,76 ortalama ile en düşük değer elde edilmiş olup, bu sonuca göre birey psikolojisi ile ilgili engellerin önemsiz seviyede olduğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and examine the leisure exercise levels, leisure time constrains and motivations of individuals interested in the extreme sport of Kitesurfing, according to some demographic variables. The sample of the research constitutes of 101 females (47.4%) and 112 males (52.6%) between the ages of 14-67 living in the various regions of Turkey who prefer to do kitesurfing on the shores of our country or are interested in this sport, selected with an easily accessible sample model. In this study Personal information form, Leisure Time Exercise Questionnaire, Leisure Motivation Questionnaire and Leisure Time Constrains Scale were used as data collection tools to collect demographic information such as age, gender, and socio-economic level. SPSS 22.0 program was used for the analysis of the data collected in the study. In the analysis of the research data, descriptive statistics such as arithmetic mean (x), frequency (%), standard deviation (sd) and percentage values were examined. In order to determine whether parametric analysis could be performed for this study, it was first examined whether the scale data showed a normal distribution. Independent t-test was used for comparison of binary groups in scales showing normal distribution, and one-way Anova test was used for comparisons of multiple groups. Pearson correlation analysis was conducted to determine whether there is a linear relationship between the leisure time physical activity levels, motivation levels and leisure time constraints of the participants in the study. When the leisure time exercise levels of the participants are examined, the results show that 87.8% of the participants are active, 8.9% are moderately active and only 3.3% are not active. It is also observed that leisure time motivation levels are moderate (neither agree nor disagree). Looking at the sub-dimensions of the scale, the highest value was obtained with an average of x = 3.74 ± 0.82 in the dimension of knowing-achieving. In the amotivation dimension, the lowest value was obtained with an average of x = 2.33 ± 1.04. The obstacles of people interested in kitesurfing to participate in sports activities in their free time are at an important level. Considering the sub-dimensions of the scale, the highest value was obtained with an average of x = 3.38 ± 0.74 in the facility sub-dimension, and according to this result, we see that the obstacles regarding the facility are at a very important level. Considering the sub-dimensions of the scale, the highest value was obtained with an average of x = 3.38 ± 0.74 in the facility sub-dimension, and according to this result, we see that the obstacles regarding the facility are at a very important level. When the averages of the other sub-dimensions are examined, it is seen that there are significant obstacles in the dimensions of lack of knowledge, lack of friends, time and lack of interest. Apart from this, the lowest value was obtained with an average of x = 2.43 ± 0.76 in the individual psychology sub-dimension, and according to this result, we see that the obstacles related to individual psychology are at an insignificant level.