Sinemadaki klasik anlatılarda mitolojik kahramanların temsili: Captain America ve Thor filmleri örneği
Representing mythological heroes in classic narratives in cinema: The cases of Captain America and Thor
- Tez No: 741885
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Mitoloji, Sinema, Marvel, Kaptan Amerika, Thor, Narrative, Mythology, Cinema, Marvel, Captain America, Thor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mitoloji kurmaca anlatılar olan mitlerin veya koleksiyon olarak bilinen bir kültürün kutsal masallarının incelenmesi ve yorumlanmasıdır. Folklor biliminde mit, genellikle dünyanın veya insanlığın bugünkü haliyle nasıl ortaya çıktığını açıklayan kutsal bir anlatıdır. Bruce Lincoln, miti“anlatı biçiminde ideoloji”olarak tanımlamıştır. Modern mitoloji olarak adlandırılan çizgi roman anlatıları ve süper kahramanlar 1938`de yaranmasından bu yana küresel ölçüde Amerikan imajının oluşmasında, farklı siyasal koşullarda toplumu teşvikte büyük rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışmada mitolojinin sinema üzerinde etkisi ve A.J Greimas`ın Eyleyensel Modeli'nde mitsel kahramanları kulanarak egemen Hollywood sinemasının Amerikan ideolojisinin süper kahramanlar aracılığıyla aktarım aracına dönüşümünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan tez çalışmamın birinci bölümünde kuramcılar üzerinden anlatının tanımı, kurmaca anlatılar olarak mitler, yapısalcılık, klasik sinema anlatı yapısı anlatılmış, mitolojinin sinemayla bağlantısının anlatıldığı ikinci bölümde yaşanan tarihi olaylar, insanların özdeşleşme ihtiyacı ve bunun farkında olan Hollywood yapımcılarının bunu ekranlara nasıl taşıdığı dönemler üzerinden aktarılmaktadır. Son olarak üçüncü bölümde Marvel sinema evreninden seçilen iki film Captain America: The First Avenger ve Thor filmleri A.J Greimas`ın Eyleyenler Modeli 6 eyleyen ve 4 evre kapsamında analiz edilerek karakterlerin hangi geopolitik koşullarda ortaya çıktığı anlatılmış, Hollywood tarafından belirlenen streotipler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mythology is the analysis and interpretation of myths, which are fictional narratives, or the sacred tales of a culture (also known as collection). In folklore, the myth is generally a sacred narrative that explains how the world or humanity came to be as it is today. Bruce Lincoln defines myth as“ideology in the form of a narrative.”Comic book narratives and superheroes, which are referred to as modern mythology, have played a major role both in the formation of the American image on a global scale, and in promoting the society under different political conditions since they first emerged in 1938. In that context, the aim of this study is to reveal the effect of mythology on cinema and the transformation of the ever-prevailing Hollywood which uses mythical heroes in A.J. Greimas' Actantial Model and transfers American ideology through superheroes. My thesis consists of three parts. The first part explores the definition of narrative, myths as fictional narratives, structuralism, and the classical cinema narrative structure over theoreticians. The second partexamines the connection between mythology and cinema, historical events, people's need to identify with something, and how Hollywood producers (who are aware of that) have brought to the big screen. Finally, the third partanalyzes two films selected from the Marvel cinematic universe, Captain America: The First Avenger and Thor within the scope of six actants and four stages of A.J. Greimas's Actantial Model. Moreover, it also both explains under which geopolitical conditions the characters emerged, and examines the stereotypes specified by Hollywood.