Sivas Cumhuriyet üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum hastanesinde yapılan doğumların şekline COVİD-19 pandemi sürecinin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the COVİD-19 pandemic process on the form of birth in Si̇vas Cumhuri̇yet University gynecological diseases and materni̇ty hospi̇tal
  1. Tez No: 741886
  2. Yazar: ŞEYDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL, DOÇ. DR. SAVAŞ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, doğum şekline etkisi, COVID-19, gebelik, Pandemic, effect on mode of delivery, COVID-19, pregnancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Pandemiler toplumu ve bireyleri ekonomi, sosyal yaşam, siyaset, eğitim ve sağlık başta olmak üzere her açıdan etkisi altına almıştır. Ancak gebelerin bu süreçten etkilenimi toplumun diğer kesimine nispeten daha fazla olmuştur. Gebelik öncesi, gebelik sırasında, doğum ve lohusalık süreçlerinde sağlık hizmetlerine ulaşım birey ve sağlık sistemi kaynaklı olarak normal zamana göre daha zor olmuştur. Sonuç olarak pandemi süreci, gebe kadınların sağlık hizmetine ulaşabilse dahi virüs bulaşı riski çekincesi ile doğum tercihlerinde pandemi öncesine kıyasla farklılıklar oluşturmuştur. Kadınların doğum sürecinde hastanede kalış süresini en aza indirecek yöntem belirlenip endikasyon dahilinde doğum tercihleri yapılmıştır. Bu çalışma Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde doğum yapan bir grup kadının doğum tercihlerine pandeminin etkisini araştırmak için yapılmıştır. Bu retrospektif tarzda hazırlanan araştırmada bir veri formu ile kadınların doğum bilgilerini de içeren veriler toplanmıştır (EK 1). Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS 23.0 programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik, aritmetik ortalama, minimum maksimum, ortanca, çarpıklık, basıklık verilmiştir. Kategorik değişenler için sayı ve % verilmiştir. İstatiksel analizde Mann Whitney U Testi ve Ki-Kare testi verilmiştir. p˂ 0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Pandemiden önceki bir senede doğum sayısı 1199, pandeminin ilk senesinde doğum sayısı 1605 olup doğum sayıları artmıştır. Kadınların pandemi öncesi sezaryen doğum oranları %30 iken, pandeminin ilk senesinde sezaryen doğum oranları %36.8'e yükselmiştir. Ülkeler, pandemi süreçlerinde kadınların gebelik ve doğum hizmetlerinde iyileştimeler yapmalı ve kadınların normal doğuma teşviki sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Pandemics have affected society and individuals in every aspect, especially economy, social life, politics, education and health. However, pregnant women were affected by this process relatively more than the other segments of the society. Access to health services before pregnancy, during pregnancy, during birth and puerperium was more difficult than in normal times due to the individual and the health system. As a result, the pandemic process has created differences in birth preferences compared to pre-pandemic, due to the risk of virus transmission, even if pregnant women can access health services. The method that would minimize the hospital stay of the women during the delivery process was determined and birth preferences were made within the indications. This study was conducted to investigate the effect of the pandemic on the birth preferences of a group of women who gave birth in Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Hospital. In this retrospective study, data including birth information of women were collected with a data form (Appendix 1). The data obtained from our study were loaded into the SPSS 23.0 program and descriptive statistics, arithmetic mean, minimum maximum, median, skewness and kurtosis were given in the evaluation of the data. Number and % are given for categorical variables. In statistical analysis, Mann Whitney U Test and Chi-Square test were given. p˂ 0.05 was considered significant. In the year before the pandemic, the number of births was 1199, the number of births in the first year of the pandemic was 1605, and the number of births increased. While the cesarean section rate of women before the pandemic was 30%, the rate of cesarean section increased to 36.8% in the first year of the pandemic. Countries should make improvements in the pregnancy and birth services of women during the pandemic process and women should be encouraged to give birth to normal.