Atık yağlardaki ağır metallerin giderilmesinde p-tert-bütil-kaliks[4]aren diamid nanofiberlerinin kullanılması
Use of p-ter-butyl-calix[4]arene diamide nanofibers for removal of heavy metals from waste oils
- Tez No: 741941
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ERTUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, Nanofiber, Ağır Metal, Atık Yağ, Calixarene, Nanofiber, Heavy Metal, Waste Oil
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kaliksarenlerin halka sepet şeklinde olması ve türevlerinin süresiz olarak üretilebilmesi, çeşitli alanlarda kullanılmasını mümkün kılmıştır. Bunlar iyon seçici elektrotların üretiminde, kolon dolgu malzemesi olarak, sensör olarak, kiral ve akiral katalizör olarak, membran çalışmalarında, enzim mimikleri ve iyonlarda, moleküler taşıyıcılar olarak ve Fe3O4-manyetik nanoparçacıkların immobilizasyonu ile yeni özellikler kazandırılmaktadır. . Bu kadar yaygın olan kaliksarenlerin yeni türevlerinin sentezi, yeni uygulama alanlarının bulunması anlamına gelmektedir. Son yıllarda nanoteknoloji alanında polimerik malzemelerin elektrospin yöntemi nanofiber üretimi yapılarak polimerlerin yüzey alanın genişletilmesi ile etkin alanının artırıldığı gözlenmiştir. Büyük molekül ağırlıklı yapılardan elde edilen liflerin çapı mikrondan nanometreye düştüğünde farklı özellikler ortaya çıkmaktadır. Yüksek yüzey alanı/hacim oranı, geliştirilmiş yüzey özellikleri ve bilinen herhangi bir malzemeden daha iyi mekanik performans gibi özellikler bunlardan bazılarıdır. Bu özellikler nanolifleri birçok önemli uygulama alanı için en iyi adaylardan biri yapar. Atık yağlar, baz yağın ve madeni yağa çeşitli özellikler vermek üzere baz yağa eklenen katkı maddelerinin kullanım süresince kimyasal yapısının değişime uğraması, yağın temas ettiği metal ekipmanlarda zamanla meydana gelen aşınma, korozyon, uygun olmayan depolamadan kaynaklı kimyasallarla kirlenme vb. etkenlere maruz kalması içine farklı maddelerin girmesi ile yağın orijinal kullanım amacının dışına çıkması sonucu oluşur. Yapılan Literatür araştırmalarında Kaliksaren bileşikleri ve Kaliksaren nanofiberleri taşıyıcı molekülleri kullanılarak atık yağların geri kazanılmasında istenmeyen ağır metallarin (As, Cr, Cd, Pd) giderilmesine yönelik çalışmalara rastlanmamıştır. Bu projede kaliks[4]aren diester grubu taşıyan kaliks[4]aren ester bileşikleri farklı amin grupları taşıyan moleküller ile ile uygun çözücü ortamında ve sıcaklığında ayrı ayrı etkileştirilerek kaliks[4]aren diamid bileşikleri sentezlenecek ve bu sentezlenen n-alkilamin ve Morfolin fonksiyonlu p-tert– bütil kaliks[4]aren diamid bileşiklerinin yapısı NMR, FTIR gibi spekroskopik analizler ile aydınlatıldıktan sonra elektrospin yöntemi ile p-tert– bütil kaliks[4]aren diamid bileşiklerinin nanofiberleri üretilecektir. Üretilen nanofiberlerin karekterizasyonu SEM ve TEM ile yapıldıktan sonra 1.5x1.5 cm çapında kesilerek atık yağlardaki ağır metallerin giderilmesinde ekstraksiyon çalışmalarında kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ring-shaped basket should be similar structure and preparation of unlimited derivatives to be of the calixarenes used in different areas. These new features are gained; ion selective electrode construction, column filling material, as a sensor, as chiral and aciral catalyst, in membrane studies, enzyme-mimic and ion, as a molecule carrier and Fe3O4 magnetic nanoparticles were immobilized. The calixarenes, which are so widely used, it means that new areas of use will be found synthesis of new derivatives. In recent years in nanotechnology ıt was observed that the effective area was increased polymerisation of polymers by the production of nanofibers by electrospin method of polymeric materials. Fibers obtained from large molecular weight structures different characteristics are emerging diameters drop from micrometers to nanometers. Some of them are like these, high surface area / volume ratio, ımproved surface properties, better mechanical performance than any known material form. These properties include nanofibers makes one of the optimum candidates for many important application areas. Tools used from essential oils, materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials made from materials used It consists of products suitable for use. In the literature researches, no studies were found on the removal of unwanted heavy metals (As, Cr, Cd, Pd) in the recovery of waste oils by using Kalixarene compounds and Kalixarene nanofibers carrier molecules. In this project, p-tert-butylcalix[4]arene diester-bearing p-tert-butyl calix[4]arene ester compounds were interacted with molecules carrying different amine groups separately in the appropriate solvent environment and temperature, and p-tert-butyl calix[4] ]arene diamide compounds will be synthesized. nanofibers of the compounds will be produced. After the characterization of the produced nanofibers is done with SEM and TEM, they will be cut in 1.5x1.5 cm diameter and used in extraction studies to remove heavy metals in waste oils.