İntrakraniyal anevrizmaların endovasküler tedavisinde akım çevirici silk stent kullanımının etkinlik ve güvenilirliliği
Efficacy and safety of use of flow diverting silk stent in endovascular treatment of intracranial aneurysms
- Tez No: 741977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARBUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal Anevrizma, Endovasküler Tedavi, Akım Çevirici Silk Stent, Intracranial Aneurysm, Endovascular Treatment, Flow Conversion Silk Stent
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Girişimsel Radyoloji ünitesinde Kasım 2011- Haziran 2019 tarihleri arasında akım çevirici Silk stent yardımıyla tedavi edilen intrakraniyal anevrizma hastalarında tedavi tekniğinin uygulanabilirliğini, etkinliğini ve güvenilirliğini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya, en az altı aylık anjiyografik takibi ve uzun dönem takip görüntülemeleri mevcut, 78 farklı işlemde tedavi edilmiş 95 anevrizması bulunan 75 hasta dahil edildi. Hastaların tedavi öncesi-sonrası ve takiplerdeki klinik verileri, teknik işlem sonuçları, demografik özellikleri, anevrizma özellikleri ve lokalizasyonları, oklüzyon oranları, erken ve geç mortalite oranları, kalıcı morbidite oranları retrospektif olarak görüntü arşiv sisteminden ve dosyalarından incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen anevrizmalar morfolojilerine göre 89'u (%93,7) sakküler, 2'si fuziform (%2,1) yapıda, 2'si (%2,1) blister, 2'si (%2,1) dissekan; boyutlarına göre 31'i (%32,63) küçük, 40'ı (%42,11) orta, 11'i (%11,58) büyük, 13'ü (%13,58) dev; lokalizasyonlarına göre 87'si (% 91,58) anterior sirkülasyon, 8'i (%8,42) posterior sirkülasyon yerleşimli; duvar yerleşimine göre 91'i (%95,79) yan, 4'ü (%4,21) bifurkasyon yerleşimli; sakküler anevrizmaların boyun genişliklerine göre 40'ı (% 42,11) dar ve 52'si (% 54,73) geniş boyunlu idi. Hastaların 2'si rüptüre blister anevrizması nedeniyle işleme alındı. Takipte anevrizma oklüzyon oranları 12. ayda %87,2 , uzun dönem takipte ise %93,68 olarak saptandı. Toplam 9 olguda (%11,53) prosedürel komplikasyon gelişti. Anjiyografik uzun dönem takiplerinde 7 olguda (%8,9) postprosedürel geç komplikasyon geliştiği tespit edildi. Postprosedürel erken %2,66 ve geç %2,66 olmak üzere toplam mortalite oranı %5,33 olarak belirlenmiştir. Kalıcı morbidite oranı %1,33 olarak saptanmıştır. Anevrizmaların takip süresi ortalama 42,68 (±26,5) ay , ortalama oklüzyon zamanı 8,76 (± 8,3) ay olarak hesaplandı. Sonuç: Araştırmada elde edilen yüksek oklüzyon oranı ve düşük komplikasyon düzeyleri değerlendirildiğinde intrakraniyal anevrizmaların endovasküler tedavisinde akım çevirici Silk stent kullanımının etkili ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Posterior sirkülasyon anevrizmalarında teknik başarının anteriora kıyasla daha kötü olduğu, anterior sirkülasyonda mortalite ve morbidite oranlarının daha düşük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Efficacy and Safety of Use of Flow Diverting Silk Stent in Endovascular Treatment of Intracranial Aneurysms Objective: It was aimed to determine the feasibility, efficacy and safety of the treatment technique in patients with intracranial aneurysm treated with the flow converting Silk stent, between November 2011 and June 2019, in the Interventional Radiology unit of Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Radiology. Methods: The study included 75 patients , with at least six months of angiographic follow-up and long-term follow-up imaging, with 95 aneurysms treated in 78 different procedures. The patients' pre-treatment, post-treatment and follow-up clinical data, technical procedure results, demographic characteristics, aneurysm characteristics and localizations, occlusion rates, early and late mortality rates, and permanent morbidity rates were analyzed retrospectively from the image archive system and their files. Results: According to the morphology of the aneurysms included in the study, 89 (93.7%) were saccular, 2 were fusiform (2.1%), 2 (2.1%) were blister, 2 (2.1%) were dissected; according to their size, 31 (32.63%) small, 40 (42.11%) medium, 11 (11.58%) large, 13 (13.58%) giant; according to their localization 87 (91.58%) anterior circulation, 8 (8.42%) posterior circulation ; according to wall placement 91 (95.79%) lateral, 4 (4.21%) bifurcation; according to aspect ratio, 40 (42.11%) had a narrow neck and 52 (54.73%) had a wide neck. Two of the patients were treated for ruptured blister aneurysm. Aneurysm occlusion rates were found to be 87.2% at 12th months, and 93.68% at long-term follow-up. A total of 9 patients (11.53%) developed procedural complications. In angiographic long-term follow-ups, it was found that postprocedural late complications developed in 7 patients (8.9%). The overall mortality rate was 5.33%, with postprocedural early 2.66% and late 2.66%. The permanent morbidity rate was found to be 1.33%. The mean follow-up period of the aneurysms was 42.68 (±26.5) months, and the mean occlusion time was 8.76 (± 8.3) months. Conclusion: When the high occlusion rate and low complication levels obtained in the study were evaluated, it was concluded that the use of flow-diverting Silk stent was effective and safe in the endovascular treatment of intracranial aneurysms. It has been determined that technical success is worse in posterior circulation aneurysms compared to anterior, and mortality and morbidity rates are lower in anterior circulation.