Ebeveyn ve çocuklara uygulanan bedenim güvende programının çocukların kendilerini koruma becerisine etkisi
The effect of MY VODY safe program applied to parents and children on children's self-protection skills
  1. Tez No: 741986
  2. Yazar: SEDA DÜLCEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NEVİN ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beden güvenliği, çocuk cinsel istismarı, okul öncesi çocuk, Body safety, child sexual abuse, preschool child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Ebeveyn ve çocuklara uygulanan Bedenim Güvende Programı ile çocukların kendilerini koruma becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Öntest sontest randomize kontrollü deneysel tipte gerçekleştirilen çalışma, İstanbul'un Tuzla ilçesindeki iki okulda öğrenim gören 70 okul öncesi çocuk ve ebeveynleriyle Mart-Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Araştırma verileri, Ebeveyn ve Çocuk Bilgi Formu ve Durum Böyleyse Testi kullanılarak toplandı. Deney ve kontrol grubuna uygulanan öntest sonrasında deney grubuna altı oturum, 20 dakikalık süre ile Bedenim Güvende Programı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir girişimde bulunulmadı. Programın etkinliğini değerlendirmek için sontest altıncı oturumun sonunda, izlem test uygulamadan iki ay sonra alındı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Friedman testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve Kikare Testi kullanıldı. İstatistiklerde anlamlılık p0.05). Sonuç: Bedenim Güvende Programı çocukların kendilerini koruma becerisinin geliştirilmesinde etkili bir programdır. Okul öncesi dönemde hemşire liderli beden güvenliği eğitimlerinin yaygınlaştırılıp müfredatlara eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the My Body is Safe Program applied to parents and children, it is aimed to improve children's self-protection skills. Material and methods: The study, which was carried out in the pretest posttest randomized controlled experimental type, was carried out between March-May 2022 with 70 preschool children and their parents studying in two schools in Tuzla, Istanbul. Research data were collected using the Parent and Child Information Form and If This Is The Case Test. After the pretest applied to the experimental and control groups, the Experimental group was given six sessions of 20 minutes, My Body is Safe Program. No intervention was made in the control group. To evaluate the effectiveness of the program, the posttest was taken at the end of the sixth session, and the follow-up test was taken two months after the application. Descriptive statistics, Mann Whitney U test, Friedman test, Wilcoxon Signed Ranks test and Chi-square test were used in the analysis of the data. Significance in statistics was accepted as p0.05). Conclusion: My Body is Safe Program is an effective program in improving children's self-protection skills. It is recommended that nurse-led physical safety trainings be expanded and added to the curriculum in the pre-school period.