174 numaralı (H.1327-1329 / M.1909-1911) Davudpaşa Mahkemesi Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcrition and assessment of the Şeriye Register of Davudpaşa Court No 174 (H.1327-1329 / G.1909-1911)
- Tez No: 742009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Davudpaşa, aile, sosyal hayat, günlük yaşam, mahalle, Ottoman, Davudpasa, family, social life, daily life, neighborhood
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Osmanlı sosyal tarihi araştırmalarında önemli bir yere sahip olan şer'iyye sicilleri özelde ait olduğu kentin, genelde Osmanlı halkının gündelik hayatına dair bilgiler vermektedir. Çalışmada Davudpaşa Mahkemesi'ne ait 174 numaralı şeriyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Hükümlerin çoğunluğu İstanbul'un çeşitli semt ve mahallelerine aittir. İstanbul'un birçok semtine ait bilgiler edinmemize vesile olmaktadır. Bu çerçevede tezimizin araştırmalarda yeni bilgi ve bulgulara ulaşılacak bir kaynak olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The court registers, which have an important place in Ottoman social history studies, give information about the daily life of the Ottoman people in general. In the study, transcription an devaluation of the court registry number 174 belonging to Davudpaşa Court were made. The majority of the provisions belong to various districts and districts of Istanbul. This situation enables us to obtain information about many districts of Istanbul. In this context, it is aimed that our thesis will be a source of new information and findings in research.