Çağdaş Türk resim sanatında postmodernizm kavramı bağlamında önemli kadın sanatçılarımız
Significant postmodernist female artists in contemporary Turkish painting
- Tez No: 742010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YAZKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Sanat, Kitsch, postmodern sanat, Conceptual Art, Kitsch, postmodern Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Postmodernizm kavramı 1970'li yıllarda sanat çevrelerinde bir yaklaşım tarzı olarak görülmeye başlanmış, günümüzde ki etkinliğini sürdürmeye devam etmiştir. Post modern sanatın genel amacı; geleneksel sanat anlayışının kalıplarından sıyrılarak, kavramsal süreç ve deneyimlerin ortaya çıkmasını, sanata yeni izlenimler ve deneyimler kazandırmasını sağlamaktır. Postmodern düşünce; kavramsal algıyı gündeme taşıyarak, 1970'lerden sonra Türk resim sanatında da etkisini göstermeye başlamış, 1960 sonrası dönemin güncel sorunlarını ele alan sanatçılar; sosyal, siyasal, kültürel, toplumsal hareketler doğrultusunda göç, kimlik, cinsiyet gibi kavramları çalışmalarına yansıtmışlardır. 1977-1987 yılları arasında iki yıl ara ile düzenlenen Yeni Eğilimler sergileri, Öncü Türk Sanatından Bir Kesit sergileri, kavramsal çalışmamaların daha yoğun olduğu A, B, C, D sergileri, Günümüz Sanatçıları İstanbul sergileri gibi sanat sergileri Türkiye'de çağdaş sanatın geleneksel sanattan kopuşunu ispatlayan önemli etkinlikler olmuştur. Bu dönemde postmodern bakış açısına sahip sanatçılar daha çok, hazır nesne kullanımı, heykel, fotoğraf, resim, video sanatı çevre sanatı, enstalasyon (yerleştirme) gibi alanlarda çalışmışlardır. 1970'lerden sonra başlayan 80'lere doğru ilerleyen ve günümüz resim sanatında da halen devam eden süreçte, postmodern bakış açısıyla çalışmalarına devam eden sanatçılarımızın, çağdaş türk resim sanatına bu yönde önemli etkileri olmuştur. Bu çalışmada; postmodern sanat kavramı bağlamında önemli kadın sanatçılarımızın; Füsun Onur, İpek Duben, Gülsün Karamustafa, Nur Koçak'ın sanat üretimlerinin kavramsal çerçeveleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of postmodernism began to be seen as an approach in the art world in the 1970s, and has continued to be influential since the early 1980s. The general purpose of postmodern art is to enable the emergence of conceptual processes and experiences and to bring new impressions and experiences to art by breaking away from the patterns of traditional understandings of art. Postmodern thought, by bringing the conceptual perception to the agenda, began to show its influence in Turkish painting as well from the late 1970s; the artists addressing the timely issues of the period after the 1960s reflected concepts such as migration, identity, and gender in their works in line with social, political, cultural, and social movements. Art shows including the New Tendencies exhibitions which were held every two years between 1977 and 1987, the Profile of Pioneering Turkish Art exhibitions, the A-B-C-D Exhibitions that have more conceptual pieces, and the Contemporary Artists Istanbul Exhibitions have been the most significant events to prove that contemporary art has parted from traditional art in Turkey in the concept of postmodernism. In this period, the artists with a postmodern perspective mostly worked in ready-made objects, sculpture, photography, painting, video art, environmental art, and installation fields. During the process that started in the late 1970s, through the 1980s, and is ongoing still in the work of painters today, Turkish artists who have continued working from a postmodern perspective had significant influences on conceptional Turkish painting. In this study, postmodernist works and artistic approaches from significant Turkish female artists - Füsun Onur, İpek Duben, Gülsün Karamustafa, Nur Koçak - have been analysed, with particular focus on their perceptions of space and conceptual imagery, and their procedures that reflect on the field of art.