Profesyonel ses kullanımında contralto profondo kadın tenor ses karakterinin ve eğitim sürecinin incelenmesi
Investigation of contralto profondo female tenor voice character and training process in professional voice use
- Tez No: 742008
- Danışmanlar: PROF. ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses Eğitimi, Ses Türleri, Contralto Profondo Ses Karakteri, Voice Training, Voice Types, Contralto Profondo Voice Character
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırma, Profesyonel ses kullanımında Contralto Profondo Kadın Tenor ses karakterinin ve eğitim sürecinin incelenmesine yönelik yapılan çalışmaları içermektedir. Araştırma, karakteristik ses özelliği ile diğer ses türlerinden ayrılan ve Kadın Tenor olarak da karşılaşılan Contralto Profondo ses karakterinin genel bir değerlendirmesinin yapılması, var olan durumun derinlemesine irdelenmesiyle eğitim yaklaşımlarına belli bir bakış açısı getirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Özellikle ulusal kaynaklarda daha önce işlendiğine rastlanmayan ve yeni çalışmalara ışık tutması açısından önemli görülen bu araştırmanın yöntemi Nitel Araştırma yaklaşımında Durum Çalışması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında konuya ilişkin kaynaklar taranmış ve araştırmanın amacı doğrultusunda gerekli verilere ulaşmak amacıyla bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu, ses karakterleri, nadir karşılaşılan Contralto Profondo ses karakteri ile aynı veya benzer özellikler gösteren ve uluslararası alanda profesyonel ses kullanıcısı olarak mesleklerini sürdüren toplam 8 görüşmeci oluşturmuştur. Araştırmaya katılım sağlayan bu profesyonel ses kullanıcıları ile görüşmeler, yarı yapılandırılmış soru setiyle hazırlanan görüşme formu vasıtasıyla, görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Görüşülen bireylerin istediği tarzda ve öznel olarak serbest bir şekilde yanıt vermelerine olanak sağlanabilmesi için,“Açık Uçlu Yoğunlaşmış Görüşme”yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma konusunun başlıca elemanı olan“insan sesi”nin soyut bir kavram olması dikkate alınmış, görüşmecilerle yapılan yazılı görüşmelere ek olarak görüşme formunda yer verilen bir soru ile görüşmecilerden ses kayıtları istenmiş böylelikle çalışmayı destekleyici verilerin elde edilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın devam eden aşamalarında, çalışma grubu ile yapılan yazılı görüşmelerde özellikle konuya ilişkin eğitim boyutuna yönelik cevaplar, egzersiz-uygulama ve diğer çalışma prensipleri ile ilgili görüşler, bu ses karakterinin tespit edilmesi konusundaki yaklaşımlar, seçilecek eserler üzerine tavsiyeler gibi tüm veriler betimsel analiz yaklaşımı ile çözümlenerek kodlamalar ve temalara dönüştürülmüştür. Görüşme formundan elde edilen verilerin derinlemesine analiz edilmesi ile ortaya çıkan bulgular tablolar halinde düzenlenerek yorumlanmıştır. İnsan sesinin sınıflandırılmasındaki ayrıştırıcı özellikleri ortaya koyması açısından frekans farklılıkları önemli görülmüş, bulgulara destekleyici bir dayanak oluşturması açısından görüşmecilerin gönderdikleri ses kayıtları ile geçmişte yaşadığı bilinen ve konuyla doğrudan ilişkisi bulunan sanatçılara ait eser seslendirme kayıtlarından elde edilen spektrum analizör bulguları da grafikler halinde gösterilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda Contralto Profondo ses karakterinin tanımlanmasına, bu ses karakterinin olağan ses sınırlarının ve register bölgelerinin belirlendiği yapı ve temel özelliklerine, özgül görülen bu ses karakterine bakış açısı ile çalışma stratejileri ve repertuar içeriğine ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmanın sonunda konu ile ilgili yeni çalışmaların yapılmasına yön vereceği düşünülen tartışma ve öneriler bölümlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research includes the studies on the examination of the voice character of the Contralto Profondo Female Tenor and its training process in the use of professional voice. The research was prepared in order to make a general evaluation of the Contralto Profondo voice character, which is distinguished from other voice types with its characteristic voice feature and also encountered as a Female Tenor, and to bring a certain perspective to training approaches by examining the existing situation in depth. The method of this research, which has not been seen in national sources before and is important in terms of shedding light on new studies, was designed as a Case Study in the Qualitative Research approach. In the first stage of the research, the resources related to the subject were reviewed and a study group was formed in order to reach the necessary data in line with the purpose of the research. The study group of the research consisted of 8 interviewees whose voice characters are the same or similar to the rarely encountered Contralto Profondo voice character and who continue their profession as professional voice users in the international arena. Interviews with these professional voice users who participated in the research were conducted using the correspondence technique, through an interview form prepared with a set of standard questions. The“Open-Ended Concentrated Interview”method was preferred in order to allow the interviewees to respond freely, in the way they want and subjectively. The fact that the“human voice”, which is the main element of the research subject, is an abstract concept was taken into account, and in addition to the written interviews, audio recordings were requested from the interviewees with a question included in the interview form, so that data supporting the study was obtained. In the ongoing stages of the research, all the data in the written interviews with the study group such as the answers to the education dimension of the subject, opinions about the exercise-practice and other study principles, approaches to detecting this voice character, recommendations on the works to be selected, were analyzed with a descriptive analysis approach and converted into codes and themes. The findings, which emerged from the in-depth analysis of the data obtained from the interview form, were arranged in tables and interpreted. Frequency differences were seen as important in terms of revealing the distinguishing features in the classification of the human voice, and spectrum analyzer findings obtained from the voice recordings sent by the interviewees and the voice recordings of the artists who were known to have lived in the past and had a direct relationship with the subject were shown in graphics and interpreted. As a result of the research, the definition of the Contralto Profondo voice character, the structure and basic features of this voice character, in wich the usual voice boundaries and register regions are determined the working strategies and the content of the repertoire with the perspective of this specific voice character were reached. In addition at the end of research, discussion and suggestions sections that are though to guide new studies on the subject were included.