Çapraz sevkiyat deposu yer atama problemi için yeni yaklaşımlar
New aprroaches for cross-dock storage location assignment problem
  1. Tez No: 742034
  2. Yazar: AYBÜKE KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz Sevkiyat, Kümeleme, Kapı Yükü Dengeleme, Rota Benzerliği, Karınca Kolonisi, Cross -Docking, Clustering, Gate Load Balancing, Route Similarity, Ant Colony
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çapraz sevkiyat, bir tedarikçiden veya üretim tesisinden gelen ürünlerin doğrudan bir müşteriye veya tedarik zincirine; taşıma, depolama işlemi olmadan dağıtıldığı lojistik konsepttir. Çapraz sevkiyat merkezlerinde kapılarda elleçlenen yüklerin dengeli olabilmesi için hangi kapıdan ürün dağıtımı yapılacağı önem arz etmektedir. Bu problem kapı yükü dengeleme problemi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde siparişe göre üretim yapan bir firmanın depo yönetim sistemi ve depo içi yerleşim düzeni incelenmiştir. Firma ürünlerini müşterinin termin süresine kadar depolamakta olup, kısa süre içerisinde sevkiyat alanındaki ürünlerin dağıtımını sağlamaktadır. Bu amaçla müşteri rota benzerliklerini dikkate alarak, aynı rotada olması muhtemel müşterileri kümeleyen ve kapı yüklerinin dengeli oluşmasını sağlayan, kümeleme temelli bir matematiksel model önerilmiştir. Model, müşteri rota benzerliklerini en büyükleyecek şekilde koridor kümelerine atama yapılmasını ve böylece dağıtım planının ve çeşitli performans ölçütlerinin iyileşmesini amaçlamaktadır. Ayrıca çıkış kapılarının dengeli bir yüke sahip olması da modelde ikincil amaç olarak dikkate alınmaktadır. Bu strateji ile birlikte dört farklı stoklama stratejisi simülasyon çalışmasında değerlendirilmiştir. Büyük boyutlu problemleri çözebilmek için karınca kolonisi temelli bir metasezgisel algoritma kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar optimum sonuçlarla karşılaştırılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cross-docking is the procedure of transferring products directly from a manufacturer or supplier to a customer or supply chain without needing transportation, storage etc. operations. In cross-docking centers, it is essential to known that from which gates the products will be distributed to guarantee that the loads handled at the gates are balanced. This problem is called as the gate load balancing problem. In this study, the warehouse management system and layout of a company that produces according to make-to-order in the Kayseri Organized Industrial Zone were examined. The company stores its products until the customer's deadline and ensures the circulation of the products in the shipment area in a short time. For this purpose, a clustering based mathematical model, which considers customer-route similarities, was proposed. The model assigns customers, whose products probably delivered at the same route, to the same cluster and also considers the load balance of gates. The model aims to construct clusters of corridors in such a way that it maximizes customer route similarities, therefore improving the distribution plan and various performance measures. Furthermore, the model also considers balancing the outbund gates load as the secondary objective. Four different storage location assignment strategies including the proposed one were evaluated in the simulation study. An ant colony-based metaheuristic algorithm is used to solve large-scale problems. The obtained results were analyzed and compared with the optimum results.