Destinasyon imajı, seyahat motivasyonu ve ziyaretçi tatmini arasındaki ilişkiler: Mardin'i ziyaret eden kültür ziyaretçileri üzerine bir araştırma
The relationships between destination image, travel motivation and visitor satisfaction: A study on cultural visitors to Mardin
  1. Tez No: 742033
  2. Yazar: SEZEN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN ÖZALTAŞ SERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, Seyahat Motivasyonu, Müşteri Tatmini, Kültür Turizmi, Destination Image, Travel Motivation, Customer Satisfaction, Cultural Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bir destinasyona seyahat eden ziyaretçi, o destinasyondan tatmin olmuş bir şekilde ayrılmak istemektedir. Bu tatmin düzeyini etkileyen etmenler arasında bir destinasyonun imajı ve kişiyi seyahate yönlendiren motivler bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı destinasyon imajı, seyahat motivasyonu ve ziyaretçi tatmini arsındaki ilişkilerin araştırılmasıdır. Araştırma evrenini, Mardin iline gelen yerli ziyaretçiler oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda hipotezler geliştirilmiş ve kuramsal bir model oluşturulmuştur. Tez kapsamında, Mardin'i Eylül 2021- Aralık 2021 tarihleri arasında ziyaret eden 555 yerli turistten anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Yapılan normallik testinde 26 adet anket veri setinden çıkartılarak 529 anket ile analizlere devam edilmiştir. Araştırmada ziyaretçilerin, demografik özelliklerinin değerlendirilmesinde frekans analizi, güvenilirlik ve ölçeğin geçerliliğini belirlemek için doğrulayıcı faktör analizi, değişkenlere korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırmada destinasyon imajı, seyahat motivasyonu ve ziyaretçi tatmini arasında pozitif ilişkilerin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Visitors traveling to a destinastion want to leave the destination satisfied. Among the factors affecting this level of satisfaction are the image of a destination and the motives that direct theperson to travel. In this context, the aim of the study is to investigate the relationships between destination image, travel motivation and visitor satisfaction. The population of the research consists of domestic visitors coming to Mardin province. In line with the purpose of the study, hypotheses were developed and a theoretical model was created. Within the scope of te thesis, data were collected from 555 domestic tourists who visited Mardin between September 2021 and December 2021. In the normality test, 26 questionnaires were removed from the data set and the anayzes continued with 529 questionnaires. In the study, confirmatory factor analysis, correlation and regression analyzes were applied to determine the frequency analysis, reliability and validity of the scale in the evaluation of the demographic characteristic of the visitors. In the research, it was concluded that there is a positive relationships between destination image, travel motivation and visitor satisfaction.