Sprey sırlama ve portakal kabuğu etkisi
Spray glazing and orange peel effect
  1. Tez No: 742059
  2. Yazar: FARUK YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDUN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3B Yüzey Pürüzlülüğü, 3D Optik Tarama, Portakal Kabuğu Etkisi, Robotik Sprey, Seramik, Sprey Kaplama, Sprey Sırlama, 3D Optical Scan, 3D Surface Roughness, Ceramic, Orange Peel Effect, Robotic Sprey, Sprey Coating, Sprey Glazing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gerek parçaların karmaşıklığı ve giriftliği, gerekse değişken bir poroz yapısına sahip olmasından dolayı, seramik esaslı ürünlerin sırlanmasında (sır kaplanmasında), sprey boyama ve kaplama işlemlerine göre bazı temel farklılıklar göstermektedir. Sprey sırlamanın veya kaplamanın karşılaştığı en büyük sorun homojen kalınlık ve“portakal kabuğu görünümü etkisi”olarak bilinen yüzey sorunlarıdır. Homojen kalınlık ve portakal kabuğu görünümü etkisi temel olarak kaplama işleminin kinematiği ve bu kaplama işleminin sprey-atomizasyon parametreleri ile kontrol edilir. Bu çalışmada sprey sırlama ile Sır akış basıncı, Atomizasyon basıncı, Sprey nozul-parça arası mesafe ve sır yoğunluğunun portakal kabuğu görünümü oluşumuna etkileri incelenmiştir. Robotize bir sprey sırlama ünitesi kullanılarak Sır akış basıncı, atomizasyon basıncı, sprey nozul-parça arası mesafe ve sır yoğunluğu parametreleri değiştirilerek numuneler hazırlanmış, bu numunelerin yüzeyleri Optik 3D tarayıcı ile taranmış, Autodesk, PowerShape programı ile analiz edilerek yüzey pürüzlülükleri karşılaştırılmıştır. Bu parametrelerin sprey sırlama (sprey kaplama) işleminde yüzey pürüzlülüğü ve portakal kabuğu görünümü oluşumuna etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the complexity and intricacy of the parts and the variable porosity of the material, glazing of ceramic-based products (in glaze coating) shows some fundamental differences compared to sprey painting and coating processes. The biggest problem faced by sprey glazing and coating is homogeneous thickness and surface problems known as“orange peel effect.”Basically, the effect of homogeneous coating and orange peel appearance is mainly controlled by the kinematics of the coating process and the sprey-atomization parameters of this coating process. In this study, how the glaze flow pressure, atomization pressure, sprey nozzle-piece distance and glaze density affect the formation of“orange peel appearance”with sprey glazing were investigated. By using a robotized sprey glazing unit, samples were prepared by changing the parameters of glaze flow pressure, atomization pressure, sprey nozzle-piece distance and glaze density parameters, the surfaces of these samples were scanned with an Optical 3D scanner, analyzed with Autodesk PowerShape program, and their surface roughnesses were compared. The effects of these parameters on the formation of orange peel in Sprey glazing (Sprey coating) process were investigated.