Karadağ'ın bağımsızlığıyla birlikte gelişen Türkiye ve Karadağ ilişkisinin medyada analizi
Media analysis of Montenegro-Turkey relations after the restoration of the independence of Montenegro
  1. Tez No: 742114
  2. Yazar: EMİNA KALAČ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karadağ, Türkiye, Söylem analizi, Montenegro, Turkey, Discourse analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Medya, devlet ve devlet dışı aktörlerin yabancı toplumlarda kamuoyunu etkilemek için diğer iletişim kanallarını kullandığı ülkeler arasındaki dış politikanın ve siyasi ilerlemenin ilişkilerin güçlendirilmesinin önemli bir aracıdır; yetkililerin aktörlerle iletişim kurmak için medyayı kullandığı medya diplomasisidir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı, Karadağ'daki iki çevrimiçi gazetede yer alan haberleri analiz ederek Karadağ Medyası'nın Türkiye ile ilişkileri güçlendirip güçlendirmediğini ve nasıl güçlendirdiğini görmektir:“RTCG”(Radio Televizija Crne Gore) (Karadağ Ulusal TV Servisi'nin Çevrimiçi Haber Sitesi) ve“Vijesti”(Bağımsız Çevrimiçi Gazete) 2021 yılında“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez Karadağ'ı ziyaret ettiği yıl.”“Karadağ'da medya Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde nasıl bir rol oynuyor?”araştırma sorusuna cevap verebilmek için okuyucuların gazete başına en fazla yorum yaptığı 20 haber (gazete başına 10 haber) analiz edilerek söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, çevrimiçi gazeteleri örnekleyen çalışmanın iki ülke arasındaki ilişkilere ilişkin haberleri ele almada basit bir yöntem kullandığını ortaya koymaktadır. Haberlerin çoğu olumlu ya da tarafsızdı, sadece olay hakkında bilgi verdi ya da iki ülke arasındaki iş birliği anlaşmaları hakkında bilgi yayınladı şeklinde analiz yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, Karadağ ve Türkiye arasındaki ilişkiyle ilgili haberlerin yayınlanması sırasında önemli ölçüde olumlu kelimelerin kullanıldığını göstermiştir. Ayrıca gazeteler, haberleri tüm farklı medya stilleri aracılığıyla ele almayı tercih etmektedir. Nitekim, çevrimiçi gazeteler, haberleri yaymak için ek ve alternatif yollarla bu çalışmada kullanılan haberlerle ilgili video, fotoğraf (görsel) ve sosyal medyadaki gönderilerden yararlanmış ve paylaşmıştır. Sonuçlar, haberler ve sporun yanı sıra siyasi, askeri, sağlık, ekonomik ve sosyal olarak dağıtıldığından, Karadağ ve Türkiye arasındaki ilişkilere ilişkin haber kapsamının çeşitliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The media is a major instrument of foreign policy, political progress, and strengthening relations between countries where state and non-state actors use the media and other channels of communication to influence public opinion in foreign societies; media diplomacy, where officials use the media to communicate with actors. Because of this, the main goal of this study is to see if and how Montenegro media are strengthening relations with Turkey by analyzing news in two online newspapers in Montenegro:“RTCG”Radio Televizija Crne Gore (Online News Website of the National TV Service of Montenegro) and“Vijesti”(Independent Online Newspaper) during the year 2021“the year that Turkish President Recep Tayyip Erdoğan visited Montenegro for the first time”. In order to answer the study question of 'what role does media in Montenegro play in promoting the relationship with Turkey?' the method of discourse analysis was used by analyzing 20 news with the highest number of comments by readers (10 news per newspaper). The Analysis findings that the study sample online newspapers used a simple method in covering news related to the relations between the two countries. Most of the news was positive or neutral, giving only information about the event or publishing information about cooperation agreements between the two countries. The analysis showed a significant use of positive words during publishing the news related to the relationship between Montenegro and Turkey. Also, the newspapers choose to cover the news through all different media styles. Indeed, the online newspapers took advantage and shared videos, photos (visuals), and posts from social media, related to the news used in this study, by means of additional and/or alternative ways for spreading the news. The results indicate the diversity of news coverage related to the relations between Montenegro and Turkey, as the news was distributed between political, military, health, economic, and social, in addition to sports.