Post truth ve siyasal iletişim 2020 ABD Başkanlık Seçimleri üzerine söylem analizi
Post truth and political communication discourse analysis on the 2020 US Presidential Elections
- Tez No: 742115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Post-truth, hakikat, gerçeklik, yalan, medya, haber, siyaset, siyasal iletişim, ideoloji, Post-truth, truth, reality, lie, media, news, politics, political communication, ideology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Post-truth kavramı sürekli büyüyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Post-truth kavramının oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi medya ve siyasette değişen değerler dizisidir. Post-truth 2016 yılında gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimleri süreci içerisinde Donad Trump ile birlikte yükselmiştir. Bu yükselişin bir anda gerçekleştiğini söylemek mümkün değildir. Gerçek ve hakikat kavramları, farklı zeminler üzerinde başka kavramlar ile harman eğilimler göstermiş ardından medya ve siyaset ilişkileri ile birleşmiş ve post-truth kavramı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda öncelikli olarak, post-truth kavramının kökenlerine ve bağlantılı olduğu kavramlara değinilmektedir. Post-truth kavramı yanıltma haber oluşturmakla birlikte hakikat, gerçeklik ve güven olgularının yeniden şekillendiği bu dönemde medya ve haber kaynaklarının sorgulandığı görülmektedir. Haber kaynakları ile bağlantılı olarak medya işlevleri, görevleri ve yapıları gibi önemli durumlar mercek altında incelenmektedir. Haberlerdeki objektif ve tarafsızlık olgusu her geçen gün daha da kaybolmaya yüz tuttuğu gözlemlenmektedir. Özellikle haber kaynaklarının da bir ideoloji benimsediği ve bu bağlamda olayları bir süzgeçten geçirerek kamuoyu ile paylaştığı karşımıza çıkmaktadır. Post-truth, medya ve siyaset ilişkisi ışığında araştırma üç ana bölüm olacak şekilde oluşturulmaktadır. Birinci bölümde; post-truth kavramının kökenleri, yükselişi ve medya kavramı, ikinci bölümde; siyaset ve alt başlıkları incelenmektedir. Son olarak üçüncü bölümde araştırmanın analizi için 2020 ABD başkanlık seçimleri sürecinde belirlenen üç haber kaynağının seçimi etkileyebilecek düzeyde ses getiren on olay ile ilgili olarak paylaştıkları haberlerin başlık ve spot bölümleri söylem analizi yöntemi ile incelenmektedir. Araştırma, haber kaynaklarının belirlenen on olayı ideolojik bir bakış açısı ile post-truth kavramından etkilenerek veya etkilenmeyerek kamuoyu ile nasıl paylaştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of post-truth emerges as a constantly growing concept as of the current year. One of the biggest reasons for the emergence of the concept of post-truth is the changing set of values in the media and politics. Post-truth rose with Donad Trump during the US presidential election process in 2016. It is not possible to say that this rise happened all at once. The concepts of real and truth showed blending tendencies with other concepts on different grounds, then merged with media and politics relations and the concept of post-truth emerged. In this context, first of all, the origins of the concept of post-truth and the concepts it is related to are mentioned. Although the concept of post-truth creates false news, it is seen that the media and news sources are questioned in this period when the facts of truth, reality and trust are reshaped. Important situations such as media functions, duties and structures in connection with news sources are examined under the microscope. It is observed that the phenomenon of objectivity and impartiality in the news is on the verge of disappearing day by day. It is seen that especially news sources adopt an ideology and share the events with the public by filtering them in this context. In the light of post-truth, media and politics, the research is formed in four main sections. In the first part; origins and rise of the concept of post-truth, in the second part; the concept of media, in the third part; politics and its sub-titles are examined. Finally, in the fourth section, the headline and spot sections of the news about ten events shared by three news sources determined during the 2020 US presidential election process are analyzed by discourse analysis method for the analysis of the research. The research reveals that news sources share the events with the public from an ideological point of view, without distorting them.