Kadın işgücünün ekonomik kalkınma ve demokrasi ile ilişkisi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerine panel veri analizi
The relationship of women in the labor force with economic development and democracy: A panel data analysis of developed and developing countries
  1. Tez No: 742169
  2. Yazar: CEMALETTİN LEVENT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA FEHİME AYDIN, PROF. DR. MELTEM İNCE YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın işgücü, İnsani gelişme endeksi, demokrasi endeksi, Panel veri analizi, Female workforce, Human development index, Democracy index, Panel data analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kadınların işgücüne dahil edilmesi; tüm ülkelerin ekonomilerine yönelik önemli katkılar sağlayacağı gibi, ekonomik kalkınmanın ve büyümenin dengeli bir yapıya ulaşmasında da önemlidir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı; kadın işgücünün ekonomik kalkınma ve demokrasi ile ilişkisini gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için araştırmaktır. Çalışmada 2006-2020 dönemine ait verilerden hareketle panel veri analizi uygulanmıştır. Elde edilen ekonometrik bulgulara göre; Durbin Hausman eşbütünleşme testi incelendiğinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde; kadın işgücü değişkeni ile demokrasi, kalkınma, doğurganlık oranı ve kadın eğitim düzeyi değişkenleri arasında eşbütünleşmenin varlığı kabul edilmektedir. Bununla birlikte gelişmiş ülkelere yönelik panel nedensellik test sonuçlarına göre; demokrasi ile kadın işgücü ve kalkınma ile kadın işgücü değişkenleri arasında çift yönlü nedensellik belirlenmiştir. Ancak eğitim ile kadın işgücü arasında nedensellik ilişkisi bulunmamıştır. Dolayısıyla kadınların işgücüne katılım oranı arttıkça demokrasi oranı ve kalkınmanın olumlu etkilendiği görülmüştür. Gelişmekte olan ülkelere yönelik panel nedensellik sonuçlarına göre ise; kadın işgücünden demokrasiye ve kalkınmaya tek yönlü nedensellik bulunmuştur. Son olarak eğitim değişkeninden kadın işgücüne tek yönlü nedensellik olduğu görülmüştür. Dolayısıyla kadınların işgücüne katılım oranlarının artması demokrasi ve kalkınmanın gelişmesine katkı sağlarken eğitim seviyesinin yükselmesi de kadınların işgücüne katılımını artırmaktadır. Özetle, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınların işgücüne katılımı demokrasiyi ve kalkınmayı olumlu yönde etkilemektedir. Daha demokratik ve daha kalkınmış toplumlar için ülkelerin kadın istihdamını arttırması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Women's labor-force participation is critical for economic development and growth, as well as making major contributions to the economies of all countries. As a result, the primary goal of this research is to analyze the link between female labor force participation and economic development and democracy in developed and developing nations. Panel data analysis was used in the study, which included data from 2006 to 2020. According to the study's econometric findings, when the Durbin Hausman cointegration test is applied to both developed and developing countries, it is accepted that there is cointegration between the female workforce variable and the variables of democracy, development, fertility rate, and female education level. However, according to the panel causality test results for developed nations, bidirectional causation was established between democracy and female labor force factors, as well as development and female labor force variables. However, no causal association between education and female labor force participation was discovered. As a result, as women's labor-force involvement grew, so did the rate of democracy and development. According to the panel causality results for developing nations, one-way causation was discovered from female workforce to democracy and development. Finally, there is unidirectional causation from the education variable to the female labor force. As a result, while a rise in women's labor force participation contributes to the growth of democracy and development, an increase in education level also enhances women's labor force involvement. In conclusion, women's labor-force involvement in both developed and developing nations benefits democracy and development. Countries must expand women's employment to achieve more democratic and developed communities.