Türkiye'de cinsiyete dayalı istihdamın emek verimliliğine etkisi
The effect of genden in the employment of labor productivity Turkey
- Tez No: 742188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY SARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Ayrımcılığı, Kadın, Emek Verimliliği, Gender Discrimination, Female, Labor Productivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ekonomide emek faktörü üretimde yer alan en önemli faktörlerden biridir. Fakat emek faktörünün kendi içinde cinsiyet temelinde kadın emeği ve erkek emeği olarak ikiye ayrıldığı ve üretimde daha çok erkek emeğinin tercih edildiği görülmektedir. Üretimde ağırlıklı olarak erkek emeğinin tercih edilmesinde genellikle cinsiyet ayrımcılığına dayalı istihdam politikaları etkili olmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde işgücüne katılım açısından kadının payı, her zaman erkekten daha az olmuştur. Genel olarak kadın emeğinin üretime çok az veya yetersiz dâhil edilmesi ekonomik açıdan ülkelerin büyümesini ve kalkınmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle kadınların istihdamlarının artırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda kadınların ekonomik hayata katılmalarında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilerek istihdamdaki paylarının artırılması, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çalışmada Türkiye'de cinsiyete dayalı istihdamın emek verimliliğine olan etkisi incelenecektir. Çalışmada Türkiye için 1988-2020 yıllık veriler ile emek verimliliğinin, istihdam edilen kadın ve erkeğin, eğitimi ve medeni durumu ile olan ilişkisi Toda-Yamamoto Nedensellik analizi çerçevesinde ele alınarak, bu unsurların emek verimliliği üzerindeki etkileri ve yönü hakkında tespitlerde bulunulacaktır. Çalışmadaki değişkenlere ait veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) elektronik veri tabanından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The labor factor in the economy is one of the most important factors in production. However, it is seen that the labor factor is divided into two as female labor and male labor on the basis of gender, and more male labor is preferred in production. Employment policies based on gender discrimination are generally effective in the preference of male labor in production. In developed and developing countries, the share of women in terms of labor force participation has always been less than that of men. In general, too little or insufficient inclusion of women's labor in production negatively affects the economic growth and development of countries. Therefore, it is necessary to increase the employment of women. In this respect, preventing gender discrimination in women's participation in economic life and increasing their share in employment has a very important place in realizing sustainable development. In the study, the effect of gender-based employment on labor productivity in Turkey will be examined. In the study, by using 1988-2020 annual data for Turkey, the relationship between labor productivity and education and marital status of employed women and men will be handled within the framework of Toda-Yamamoto Causality analysis, and determinations will be made about the effects and direction of these factors on labor productivity. The data of the variables in the study have been obtained from the Turkish Statistical Institute (TUIK) electronic database.