Kamu diplomasisinde uluslararası insani yardım ve destek kapsamında Türkiye'nin yumuşak güç uygulamaları: Sudan ülke örneği
The case of soft power of Turkey within the scope of international humanitarian aid and support in public diplomacy: The case of Sudan country
- Tez No: 742189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, İnsani Yardım, Türkiye, Sudan, Public Diplomacy, Soft Power, Humanitarian Aid, Turkey, Sudan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Diplomasi çok boyutlu bir kavram olup kendi içerisinde çeşitli alt dallara ayrılmaktadır. Devletlerin belli amaca yönelik resmi olarak sürdüğü ve ikna etme sürecini ifade eden diplomasi yaşanan değişimlere paralel olarak dönüşmüş, değişmiş ve gelişmiştir. Bu kapsamda kamu diplomasisi görece etkili bir devletin diğerleri üzerinde resmi olmayan ancak kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde etkileme çaba ve süreci olarak ortaya çıkmıştır. Kamu diplomasisi özünde resmi diplomasisinin desteklenmesinde devlet dışı aktörlerin katılımını ifade etmektedir. Kamu diplomasisi, genel bir yaklaşım tarzı ve soyut bir kavram olup hayata geçirilmesinde yumuşak güç uygulamalarıyla pratik kazanmaktadır. Yumuşak güç uygulamaları ise değişen koşullara göre iki şekilde yorumlanmaktadır. Birincisi kamu diplomasisini amaçlarına hizmet edecek şekilde strateji, program ve projelerin gerçekleştirilmesidir. İkincisi ise herhangi bir amaç gütmeden ve herhangi bir çıkar ilişkisine dayanmadan yumuşak güç uygulamaların gerçekleştirilmesidir. Batı tarzı yumuşak güç uygulamalarında, belli bir amaç (etnik, dini, ideolojik vb.) söz konusu olduğu gibi insani yardımlar dahil olmak üzere gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucunda hedef ülkede bağımlılık oluşturma, borçlandırma, vesayet elde etme vb. gibi amaçlar öne çıkmaktadır. Uluslararası belgelerde insani yardımların çıkar ilişkisine dayanamaması, hedef, amaç ve uygulama bakımından ayrım gözetilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Bu çalışmada kamu diplomasisi ve yumuşak güç uygulamaları incelenmiştir. Yumuşak güç uygulamalarından uluslararası insani yardım boyutu merkeze alınarak; Türkiye'nin bu alandaki faaliyetleri hakkında açıklamalar yapılmış ve ardından Türkiye'nin Sudan'a yönelik yumuşak güç uygulamaları kapsamında yaptığı insani yardımlar araştırılmıştır. Çalışma sonucunda Türkiye'nin yumuşak güç uygulamaları sürecinde gerçekleştirdiği insani yardım faaliyetlerinde Batı yaklaşımının tersine hedef ülkeye yönelik resmi bir çıkar ilişkisi gözetmeden, herhangi bir ayrım gözetmeden, mümkün olduğunca dengeli ve adil bir şekilde insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte Türkiye'nin Sudan'a yönelik gerçekleştirdiği insan yardım faaliyetlerinin bu ülkenin kalkınmasına önemli ölçüde yardımcı olduğu, farklı alanlarda çok çeşitli yardımların sağlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diplomacy is a multidimensional concept and is divided into various sub-branches within itself. Diplomacy, which expresses the process of persuasion and which states officially continue for a certain purpose, has been transformed, changed and developed in parallel with the changes experienced. In this context, public diplomacy has emerged as the effort and process of a relatively effective state to influence others in an informal way that will serve its own interests. In essence, public diplomacy refers to the participation of non-state actors in supporting official diplomacy. Public diplomacy is a general approach and an abstract concept, and it gains practice with soft power applications in its implementation. Soft power applications are interpreted in two ways according to changing conditions. The first is the realization of strategies, programs and projects that will serve the purposes of public diplomacy. The second is the realization of soft power applications without any purpose and without any conflict of interest. In Western-style soft power applications, there is a certain purpose (ethnic, religious, ideological, etc.) and as a result of the activities carried out, including humanitarian aid, it is possible to create dependency, debt, obtain tutelage, etc. in the target country. purposes such as It is stated in international documents that humanitarian aid should not be based on a relationship of interest and should not be discriminated against in terms of target, purpose and practice. In this study, public diplomacy and soft power applications are examined. Taking the international humanitarian aid dimension from soft power applications to the center; Statements were made about Turkey's activities in this area, and then Turkey's humanitarian aid to Sudan within the scope of soft power practices was investigated. As a result of the study, it has been understood that Turkey's humanitarian aid activities carried out in the process of soft power applications, contrary to the Western approach, are engaged in humanitarian aid activities in a balanced and fair manner as possible, without any discrimination, without any formal interest in the target country. However, it has been determined that the human aid activities carried out by Turkey for Sudan have significantly helped the development of this country, and a wide variety of aid has been provided in different fields.