Mastaljide lisuride kullanımı ve klinik sonuçları
Usage of lisuride in mastalgia and clinical results
  1. Tez No: 742272
  2. Yazar: ADİL KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ONAT ARINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: mastalji, lisuride, siklik non-siklik mastodini, mastalgia, lisuride, cyclic non-cyclic mastodinia
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Meme polikliniği başvurularının yaklaşık yarısı mastalji nedeniyle olmaktadır. Mastaljinin organik veya psikolojik birçok nedeni olabilir. Mastalji çoğu zaman hastanın yaşam kalitesini bozabilen bir tablo ortaya çıkarır. Bromokriptin, danazol, tamoksifen gibi ilaçlar mastaljinin tedavisinde etkili olsa da bunlar genellikle benign meme hastalıklarında kullanılmamaktadır. Çalışmamızda lisuride'in mastalji üzerindeki etkinliği, erken ve geç dönem sonuçları ve diğer ajanlarla literatürdeki karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: 03.06.1994 – 25.06.1995 tarihleri arasında Haseki Hastanesi 1. Cerrahi Meme Polikliniği'ne meme ağrısı şikayeti ile başvuran, daha önce meme ağrısı nedeniyle hiç ilaç kullanmamış ve meme kanserinin ekarte edildiği hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara 6 ay süre ile Lisuride 0.1 - 0.4 mg/gün uygulandı ve hastaların 1,2,3,6,12. aylarda tedaviye yanıtları değerlendirildi. Tedavi yanıtları devam ediyor-azaldı-kayboldu şeklinde sınıflandırıldı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası klinik - radyolojik sonuçları, ilaçların yan etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 42 kadın hasta dahil edildi. 38(%90.47) hasta evli, 4(%9.53) hasta bekar idi. Ortalama yaş 38.76 olarak hesaplandı. Ortalama menarş yaşı 13.57 idi. Hastaların 6'sı(%14.28) menapozda idi. Muayenede hastaların hepsinde memede ağrı mevcuttu. Bunlardan 30'u(%71.42) siklik, 12'si(%28.57) non-siklik ağrı idi. Hastaların hepsine meme USG uygulandı. Hastaların 38'inde(%90.47) prolaktin seviyeleri normal, 4'ünde(%9.52) prolaktin seviyeleri yüksek saptandı. Hastaların tümüne 0.4 mg/gün lisuride tablet uygulandı. 12 ay sonundaki değerlendirmede lisuride tedavisinin etkinliği istatistiksel olarak anlamlı olarak saptandı. Sonuç: Lisuride, mastalji hastalarında semptomların önüne geçmesi, lezyonların regresyonunu sağlaması, yüksek prolaktin seviyelerini normale döndürmesi, tolare edilebilirliği ve yan etkilerinin azlığı nedeniyle mastaljili hastalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Mastalgia is the cause of about half of outpatient admissions. Mastalgia can have many causes, organic or psychological. Mastalgia can often reduce the patient's quality of life. Although drugs such as bromocriptine, danazol, tamoxifen are effective in the treatment of mastalgia, they are not usually used in benign breast diseases. In this study, we aimed to compare the efficacy of lisuride on mastalgia, early and late outcomes and treatment outcomes of other agents in the literature. Material and Methods: Between 03.06.1994 – 25.06.1995, Haseki Hospital 1. Surgery Clinic Breast Policlinic Patients who applied to the with the complaint of breast pain, who had never used any medication due to breast pain before were included in the study. Patients with breast cancer were excluded from the study. These patients were administered Lisuride 0.1 - 0.4 mg/day for 6 months and their responses to treatment were evaluated at 1, 2, 3, 6, 12 months. Treatment responses were classified as ongoing-decreased-disappeared. Clinical - radiological outcomes, side effects of drugs were evaluated before and after treatment. Results: 42 female patients were included in the study. 38 (90.47%) patients were married and 4 (9.53%) patients were single. The mean age of menarche was 13.57 years. 6 of the patients (14.28%) were menopause period. On examination, all patients had breast pain. Of these, 30 (71.42%) were cyclic pain and 12 (28.57%) were non-cyclic pain. All patients underwent breast USG. Prolactin levels were normal in 38 patients (90.47%), and prolactin levels were high in 4 patients (9.52%). All patients received 0.4 mg/day of lisuride tablets. At the end of 12 months, the efficacy of lisuride treatment was statistically significant. Conclusion: Lisuride can be used in patients with mastalgia because it prevents symptoms, provides regression of lesions, normalizes high prolactin levels, tolerability and low side effects in mastalgia patients.