Etiyopya'ya özgü ekmek pişirme makinesinin tasarımı
Ethiopian special bread baking machine design
  1. Tez No: 742276
  2. Yazar: YESUF ABRAR MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ESKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine tasarımı, Otomasyon, Proses kontrolü, Programlanabilir mantık kontrolü, Oransal integral türevi, Bulanık mantık, Machine design, Automation, Process control, Programmable logic controller, Proportional integral derivative, Fuzzy logic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ETİYOPYA'YA ÖZGÜ EKMEK PİŞİRME MAKİNESİNİN TASARIMI Yesuf Abrar MOHAMMED Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2022 Danışman: Prof. Dr. İkbal ESKİ ÖZET 'İnjera' olarak bilinen ekmek, Etiyopya ve Eritre'nin ulusal ekmeğidir. Geleneksel olarak, üretilen bu ekmek, büyük miktarda odunu tüketen verimsiz bir ocak kullanılarak pişirilir ve bu da ormansızlaşma, insan sağlığı sorunları, enerji ve zaman israfına neden olur. Kentsel alanlarda elektrikli soba kullanan bir nüfus olmasına ve zaman içinde deneme değişikliğini yapılmasına rağmen, kaliteli ürün çıktısı olan seri üretim sisteminin olmaması nedeniyle pazarın talebini karşılamamaktadır. Bu nedenle daha verimi bir sisteme ihtiyaç olduğundan, bu çalışmada yeni bir tam otomatik pişirme makinesi modeli önerilmiştir. Bu otomatik pişirme makinesi sistemi, ekmek pişirme işleminin ve kalitesini iyileştirebilir, enerji tüketiminden ve zaman israfından tasarruf sağlayabilir, pazarın yüksek talebini karşılayabilir ve ayrıca karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayabilir. Bu tez kapsamında, tasarlanan otomatik makinenin dört ana bölümü vardır: hammadde besleme, hamur işleme, hamur dağıtma-pişirme ve ürün işleme sistemi. Önerilen makinenin tasarımında Solidworks programı kullanılmıştır. Tasarlanan makinenin parametrelerinin kontrolünde, farklı yöntemlere kazanç parametreleri ayarlanmış PLC sistemindeki PID kontrolör kullanılmıştır. Bu ayar yöntemleri Ziegler-Nichols, Genetik Algoritma ve Matlab Tüne yöntemidir. Ayrıca PID kontrol organı ile sonuçları mukayese edebilmek için Bulanık Mantık kontrol organında tasarlanmıştır. PLC'nin kumandası için en uygun PID kazanç parametreleri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ETHIOPIAN SPECIAL BREAD BAKING MACHINE DESIGN Yesuf Abrar MOHAMMED Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master. Thesis, August 2022 Supervisors: Prof. Dr. İkbal ESKİ ABSTRACT Ethiopian special bread, commonly known as 'injera', is a national dish of Ethiopia and Eritrea. Traditionally, this special bread is baked using an inefficient stove that consumes large amounts of wood which in turn results in deforest ration, human health issues, energy, and time wastage. Even though there is some population in urban areas who use electric stoves and there has been a trial modification throughout time, the demand of the market does not satisfy due to a lack of a mass production system with good quality product output. Therefore, since there is a need for an efficient system, in this study a novel fully automated baking machine model is proposed. This automated baking machine system can improve the accuracy and quality of the baking process, save energy consumption and time wastage, satisfy the high demand of the market, and have a great contribution to the reduction of carbon dioxide emissions. Generally, the whole automated machine has four main sections: raw material feeding, dough processing, dough dispensing and baking, and final product handling system. A Solidworks program was used in the design of the proposed machine. In controlling the parameters of the designed machine, the PID controller in the PLC system, whose gain parameters are set to different methods, is used. These tuning methods are Ziegler-Nichols, Genetic Algorithm, and Matlab Tune method. In addition, Fuzzy Logic is designed in the control body in order to compare the results with the PID control body. The most suitable PID gain parameters have been selected for the control of the PLC.