Mısır ve Sudan ulusal güvenliği ekseninde Afrika kıtasına yönelik İsrail dış politikası: Etiyopya örneği
Israel's foreign policy towards the African continent in the axis of Egypt and Sudan national security: The case of Ethiopia
  1. Tez No: 697341
  2. Yazar: MOHAMMED ALMADHOUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERDAL ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail, Afrika kıtası, Afrika Boynuzu, Etiyopya, Nil Havzası, Ulusal Güvenlik, Dış Politika, Israel, African Continent, Horn of Africa, Ethiopia, Nile Basin, National Security, Foreign Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İsrail'in Afrika'ya derinliğine nüfuz etmesi, İsrail'in dış politikasının en önemli hedeflerinden birisidir. İsrail, Afrika Boynuzu'nda önemli bir stratejik ve jeopolitik konuma sahip olan Etiyopya'ya büyük önem vermiştir. Afrika kıtası, Siyonist hareketin önceliklerinde yüksek bir yer almıştır. Bu çalışma, İsrail-Afrika ilişkilerinin tarihsel kökenlerini, ilişkilerin gelişme aşamalarını, İsrail dış politikasının Afrika kıtasına yönelik araçlarını ve ilişkilerin Arap ulusal güvenliği üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır, Bu çalışma, İsrail'in Etiyopya devletiyle olan ilişkisine ve bu ilişkinin genel olarak Arap ulusal güvenliğine, özelde Mısır ve Sudan'ın ulusal güvenliğine olan etkisine ışık tutmaktadır. Bu çalışmada, Arap-İsrail çatışmasının, İsrail ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkiler üzerinde etkisi ortaya konmaktadır. Üstelik bu çatışma iki taraf arasındaki ilişkilerin bozulma ve parçalanma aşamasından ilişkilerin yeniden güçlenmesi aşamasına kadar olan ilişkiler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu çalışma, İsrail-Afrika ilişkilerinin gelişimini izlemek ve bu ilişkinin aşamalarına ve değişimlerine ışık tutmak için tarihsel yaklaşımı benimsemiştir. Bu tez tasvirden öteye geçerek İsrail'in Afrika kıtasına yönelik tutumunun sebeplerini çeşitli örnekler üzerinden tahlil etmektedir. Ayrıca, bu çalışmada, İsrail'in, Afrika ülkeleriyle ilişkileri kapsamında ulusal çıkarlarını nasıl tanımladığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, burada, İsrail'in genel olarak Afrika ülkeleriyle ve özellikle Etiyopya ile ilişkilerini Mısır ve Sudan'ın ulusal güvenliği üzerinde daha fazla müessir olmak için kullandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Israel's penetration into Africa is one of the most important goals of Israeli foreign policy. Israel has attached great importance to Ethiopia, which has a strategic and geopolitical position in the Horn of Africa. The African continent has also occupied a significant place in the priorities of the Zionist movement ever since the beginning. This study aims to reveal the historical roots and stages of development of Israel-Africa relations, in addition to the tools of Israel's foreign policy towards the African continent and the effects of its relations on Arab national security. This study lights on Israel's relationship with the Ethiopian state and its impact on Arab national security in generaland the national security of Egypt and Sudan in particular. Also, this study reveals the impact of the Arab-Israeli conflict on the relations between Israel and African countries Moreover, this conflict has great impacts on the relations between the two parties varying from the deterioration and disintegration stage to the re-strengthening stage of their relations. This study adopts the historical approach to follow the development of Israel-Africa relations and sheds light on the stages and changes of this relationship. This study goes beyond description to analyze the reasons behind Israel's attitude towards the African continent through various examples. Besides, this study attempts to reveal how Israel defines its national interests within the scope of its relations with African countries. It is concluded in this thesis that Israel uses its relations with African countries in general and Ethiopia in particular to influence the national security of Egypt and Sudan.