Selim İleri'nin geçmiş, Bir Daha Geri Gelmeyecek Zamanlar serisinde nesnelerin varlığı
The existence of the object in the Selim İleri's Past, Times that Will Never Come Back series
  1. Tez No: 742378
  2. Yazar: ŞERİFE FÜSUN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Selim İleri, Nesne, Geçmiş, Gösterge, Fenomen, Selim İleri, Object, Past, Indicator, Phenomenon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Selim İleri (d.1949-…), modern Türk edebiyatının başlıca yazarları içerisinde yer alır. Çeşitli türde eserler vermesinin yanı sıra, çoğu metninde geçmişin nesneleri kendisini vurgular. Maddeye dair bu yönelim gizleneni, korunanı, ortaya çıkarılması gerekeni belirtir. Bu nedenle fenomenin anlam derinliğine ulaşabilmek adına, bu çalışmada İleri'nin belirli metinlerinde yer alan nesne kavramına; edebi, felsefi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji olmak üzere çeşitli disiplinlerle yaklaşılmaktadır. Buradan hareketle“meta”nın, eserdeki karakterler tarafından nasıl algılandığı; madde ve öznenin birbiri üzerindeki hâkimiyetinin olası anlamları gösterilmeye çalışılacaktır. Kesin olarak ne olduğunun, ne ifade edebildiğinin mümkün olamadığı durumda, ona dair farklı yaklaşımların sergilenmesiyle, anlam çokluğunun keşfedilmesine tanık olmak başlıca amacımızdır. Bu düşünceden hareketle oluşturduğumuz tezimizin birinci bölümünde kuramsal yaklaşımların tanımlanması, irdelenmesi ve çeşitli düşünürler tarafından nasıl yorumlandığı incelenmiştir. Bölümün içerisinde yer alan analizlerin, incelenen metinlerde geçen eşyayla ilişkili olmasıyla ikinci bölümün metalarıyla beraber özel bir konumda olacaktır. İkinci bölüm ise kuramsal kısımla bağlantılı, bir bütün olarak incelenmiştir. Bu kısım söz konusu olan eserlerin içerisinde, belirgin şekilde yer edinen metalar üzerine olup nesneye dair yönelimlerin olası yorumlamaları yapılmıştır. Metanın mekânsal, ideolojik, bireysel ve toplumsal olmak üzere ötekilerle kurduğu ilişki dikkate alınarak çözümlenecek durum öncelikle metin odaklı, ardından yazar ve okuyucunun alımlaması esasına göre yapılmıştır. Bu sürecin neticesinde İleri'nin söyleminden hareketle meta, özellikle eskiyi temsil etmesi vurgulanarak farklı bağlamlar açısından bakılmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmındaysa nesnenin belirsizliğine dikkat çekilerek, yalnızca, fikir niteliğinde olup tekrarlanamaz olduğu belirtilmiştir. Selim İleri'nin metinlerinde kullandığı nesnelerin meta-eşya bağlamında nasıl kullanıldığı, özellikle endüstri devrimiyle birlikte yoğunlaşan nesne tüketiminin neye karşılık geldiği vurgulanmıştır. Tezimizde kullanılan kaynaklar alfabetik sırayla kaynakçada yer bulmuştur. Bununla beraber çalışmanın içerisinde Türkçesi olmayan Fransızca alıntılar, tarafımızca çevrilmiştir.
Özet (Çeviri)
Selim Ileri (b. 1949 - …) is one of the main writers of modern Turkish Literature. In addition to creating works of various kinds, the objects of the past emphasize themselves in most of his texts. This orientation towards matter indicates what is hidden, protected, and what needs to be revealed. In this study, the concept of object in certain texts of Selim İleri; is approached by various disciplines such as literary, philosophical, sociology, anthropology and psychology. Thus, how meta is perceived by the characters in the work; the possible meanings of the dominance of matter and subject over each other will be tried to be shown. The main aim is to witness the discovery of the multiplicity of meanings, by exhibiting different approaches to it, in cases where it is not possible to define what it is and what it can express. For this reason, in the first chapter, the definition and examination of theoretical approaches and how they are interpreted by various thinkers will be examined; and the analyzes in the section are related to the objects mentioned in the texts; it will be in a special standing along with the second part's metas. The second part, that is related to the theoretical part; will be examined as a whole; will be on the commodities that have a prominent place in the works in question; possible interpretations of object orientations will be made. The situation to be analyzed by taking into account the spatial, ideological, individual and social relations of the commodity with the others, primarily with a focus on the text; then the focus will be on the reception of the author and the reader. As a result of this process, emphasizing that it represents the commodity, especially the past, based on the discourse of Forward; will be viewed in different contexts. In the conclusion part, by drawing attention to the uncertainty of the object; will be indicate that, it is only an idea; shall be deemed non-reproducible. Object-meta--item will be used in the same sense; object consumption that intensified especially with the industrial revolution will be meant. The sources used in our thesis are listed in the bibliography in alphabetical order. However, the French quotations, which are not in Turkish, have been translated by us.