Hemşirelerin yara bakımındaki yeterlilik alanlarının belirlenmesi: Bir odak grup görüşmesi
Identifying competence areas of nurses in wound care: A focus group interview
  1. Tez No: 742413
  2. Yazar: AYTAP DİNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY İPEK ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, odak grup görüşmesi, yara bakımı, yara, Nurse, focus group interview, wound care, wound
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin yara bakımı ile ilgili yeterlilik alanlarını incelemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma nitel araştırma yaklaşımıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yapılan bir odak grup çalışmasıdır. Araştırma Aralık 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki 28 hemşireyle yürütüldü. Araştırma verileri“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Odak Grup Görüşmesi Soru Formu'', ”Görüşme Gözlem Formu“ ve ”Ses Kayıt Cihazı" kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yapılan odak grup görüşmeleri sonucunda elde edilen ham veriler ışığında ortaya çıkan bulgular, ana temalar altında toplanmış olup bu ana temalar aynı zamanda hemşirelerin yara bakımındaki yeterlilik alanları için ana başlık olma niteliği taşımaktadır. Araştırmanın ana temaları; yara etiyolojisi, yaranın yönetimi ve değerlendirilmesi, bilgiye ulaşma ve etik davranıştır. Hemşireler eğitim süreçlerinden itibaren deneyimledikleri yara bakım ve tedavilerinden bahsetti. Sonuç: Hemşirelerin yara bakımındaki yeterlilik alanları saptandı. Bu yeterlilik alanları tutarlı ve standardize edilerek eğitim ve çalışma hayatına senkronize edilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the competence areas of nurses related to wound care. Material and method: This research is a focus group study conducted with the semi-structured interview technique with a qualitative research design. The research was carried out with 28 nurses at Atatürk University Health Research and Application Center between December 2021 and April 2022. The research data were collected using“Introductory Information Form”,“Focus Group Interview Questionnaire”,“Interview Observation Form”, and a“Voice Recorder”. The data were evaluated using content analysis. Results: The findings that emerged in the light of the raw data collected in the focus group interviews using the semi-structured interview form were grouped under the main themes, which are also the main topics for the competence areas of the nurses in wound care. The main themes of the research are wound etiology, wound management and evaluation, access to information, and ethical behavior. The nurses expressed their experience with wound care and treatment since their education. Conclusion: The competence areas of the nurses in wound care were identified. It is recommended that these competence areas should be consistent, as well as standardized, and synchronized with education and working life.