Fen Bilimleri dersinde Ters Yüz Sınıf modelinin akademik başarı ve bazı duyuşsal değişkenlere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the Flipped Classroom model on academic success and some emotional variables in a Science course
  1. Tez No: 742506
  2. Yazar: İREM UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTAÇ CANPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Fen Bilimleri Eğitimi, Akademik Başarı, Öz-Düzenleme, Tutum, Saf Madde ve Karışımlar, Flipped Classroom Model, Science Education, Academic Success, Self-Regulation, Attitude, Pure Substances and Mixtures
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortaokul 7. sınıf Fen Bilimleri dersinde“Saf Madde ve Karışımlar”konusunun öğretiminde TYS modelinin kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına, derse karşı tutumlarına ve öz düzenleme becerilerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmanın yöntemi, karma araştırma yöntemlerinden biri olan açıklayıcı desen olarak belirlenmiştir. Açıklayıcı araştırma deseninin nicel aşamasında ön test-son test eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel kısmı, 2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Erzurum ili Palandöken ilçesinde bulunan bir ortaokulda 7.sınıfta öğrenim gören iki şubedeki toplam 49 öğrenci, bu öğrencilerin fen bilimleri dersi öğretmeni ve deney grubundaki öğrencilerin gönüllü velileri oluşturmaktadır.“Saf Madde ve Karışımlar”konusunun öğretiminde, 5 haftalık uygulama sürecinde, deney grubunda TYS modeli, kontrol grubunda ise MEB tarafından öngörülen öğretim programındaki yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, akademik başarı testi, tutum ölçeği, öz-düzenleme ölçeği, yazılı görüş formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 20.00 paket programı kullanılmıştır. Nitel veriler için de içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın nicel bulguları, gerçekleştirilen öğretim uygulamaları sonrasında akademik başarı ve öz-düzenleme becerileri bakımından deney ve kontrol gruplarının puan ortalamaları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğunu ortaya koymaktadır. Fen bilimleri dersine yönelik tutum açısından ise, öğretim sonrasında hem deney grubunun hem de kontrol grubunun puan ortalamalarında, ön testlerle karşılaştırıldığında, dikkate değer bir değişimin olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğrenciler, uygulamayı yapan öğretmen ve veliler, ters yüz sınıf modelinin akademik başarıya, öz-düzenleme becerilerine ve fen bilimleri dersine karşı tutuma yönelik olumlu etkisinin olduğunu yönünde görüşler belirtmişlerdir. Sonuçlar: Öğrencilerin akademik başarıları ve öz-düzenleme becerilerinin gelişimi açısından TYS modelinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumları açısından ise uygulama süresinde nicel olarak herhangi bir değişim olmadığı görülmesine rağmen öğrencilerin yazılı cevaplarından TYS modeli ile ilgili olarak çoğunlukla olumlu görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin, öğretmenin ve velilerin görüşleri TYS modelinin fen bilimleri dersinde kullanılmasının faydalı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to investigate the effect of using the flipped classroom model in teaching the subject of“Pure Substances and Mixtures”in a seventh-grade secondary school science course on students' academic success, attitudes toward the course, and self-regulation skills. Method: The research method was set as the explanatory pattern, which is one of the mixed research methods. In the quantitative phase of the explanatory pattern, the pretest-posttest model with unequal control group was used. The experimental part of the research was conducted in the second semester of the school year 2021-2022. The study group consisted of totally 49 students in two classes studying at a secondary school in Palandöken District of Erzurum province, the science teacher of these students, and the volunteer parents of the students in the experimental group. In the teaching of the subject“Pure Substances and Mixtures”, during the 5-week implementation period, the flipped classroom model was used in the experimental group and the methods prescribed by the Ministry of National Education in the curriculum were used in the control group. The research data were collected using an academic achievement test, an attitude scale, a self-regulation scale, a written opinion form, and semi-structured interviews. The SPSS 20.00 program was used to analyze the quantitative data. In addition, content analysis was used to analyze the qualitative data. Findings: The quantitative results of the study show that there is a statistically significant difference in favor of the experimental group between the mean scores of the experimental and control groups in terms of academic achievement and self-regulation skills after implementation. In terms of attitudes toward science course, it was found that the mean scores of both the experimental group and the control group were almost unchanged compared to the pre-tests. In addition, students, teacher, and parents who were involved in the process indicated that the flipped classroom model had a positive impact on academic achievement, self-regulation skills, and attitudes toward science course. Results: The flipped classroom model was found to be effective in terms of students' academic achievement and development of self-regulation skills. Regarding students' attitudes toward science course, although there were no quantitative changes after the implementation, students' written responses indicated that they had mostly positive opinions about the flipped classroom model. The opinions of students, teacher, and parents indicate that it is beneficial to use the flipped classroom model in science course.