Çevrim içi ters-yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarısına, ders tutumuna, öz düzenlemeli öğrenmelerine ve hazırbulunuşluğuna etkisi
The effect of the online flapped classroom model on students' academic achievement, course attitude, self-regulated learning and readiness
  1. Tez No: 847871
  2. Yazar: FATİH ERİŞMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çevrim içi ters-yüz sınıf modeli, uzaktan eğitim, öz düzenlemeli öğrenme, hazırbulunuşluk, ilkokul, online flipped classroom model, distance education, self-regulated learning, readiness, primary school
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde“Basit Elektrik Devresi”ünitesinde çevrim içi ters-yüz sınıf modeli ve uzaktan eğitim temelli uygulamaların öğrencilerin akademik başarısı, ders tutumu, öz düzenlemeli öğrenme becerileri ve hazırbulunuşluk düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırmak ve uygulamaya yönelik öğrenci ile öğretmen görüş ve deneyimlerini belirlemektir. Yöntem: Bu amaca uygun olarak araştırma, karma yöntem desenlerinden biri olan açıklayıcı sıralı karma desen ile yürütülmüştür. Çalışma grubu, Ağrı ili merkez ilçesinde bulunan 3 devlet ve 1 özel ilkokulda dördüncü sınıflarda öğrenim gören toplam 74 öğrenci ve bu öğrencilerin sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Örneklem, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırma sürecinde, amaca ve yönteme uygun olarak nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ANCOVA, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis ve Wilcoxon işaretli sıralar testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular: Nicel bulgulara göre, deney ve kontrol grupları arasında akademik başarı ve öz-düzenlemeli öğrenme becerileri açısından anlamlı bir farklılık belirlenmemiş olmasına rağmen, fen bilimleri dersine yönelik öğrenci tutumlarında deney grubunda olumlu bir etki olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin sosyoekonomik düzeylerine göre akademik başarı ve hazır bulunuşluklarında olumlu bir etki olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgulara göre ise, çevrim içi ters-yüz sınıf modelinin uygulanması sırasında teknik alt yapı ve cihazlarla ilgili yaşanan sorunlara rağmen, öğrenci ve öğretmenler arasında bilgi alışverişine olanak tanıdığı ve dersin zevkli, eğlenceli, sorgulayıcı, öğretici ve oyunlaştırılmış bir şekilde sunulmasının yaratıcılığı artırdığı, derse aktif katılımı teşvik ettiği ve öğrenilenlerin kalıcılığını artırdığı sonucuna varılmıştır. Sonuçlar: Araştırma kapsamında, dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde çevrim içi ters-yüz sınıf modelinin ilkokul seviyesinde uygulanabilir olduğu ve öğrencilerin akademik başarılarını, öz-düzenlemeli öğrenmelerini, derse olan tutumlarını, hazır bulunuşluklarını ve sınıf içi etkinliklere katılımlarını artırma gibi pek çok avantajı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to investigate the effects of online flipped classroom model and distance education-based applications on students' academic achievement, course attitude, self-regulated learning skills and readiness levels in the“Simple Electric Circuit”unit in the fourth grade Science course and to determine the opinions and experiences of students and teachers regarding the application. Method: In accordance with this purpose, the study was conducted with an explanatory sequential mixed design, which is one of the mixed method designs. The study group was composed of a total of 74 students studying in fourth grades in 3 public and 1 private primary school in the central district of Ağrı province and their classroom teachers. The sample was selected by maximum diversity sampling method from purposive sampling methods. In the research process, quantitative and qualitative data collection tools were used in accordance with the purpose and method. ANCOVA, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis and Wilcoxon signed-rank tests were used to analyze quantitative data. Descriptive analysis and content analysis methods were used to analyze qualitative data. Findings: According to the quantitative findings, although there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of academic achievement and self-regulated learning skills, there was a positive effect on student attitudes towards science course in the experimental group. In addition, there was a positive effect on the academic achievement and readiness of the students in the experimental group depending on their socioeconomic status. According to the qualitative findings, it was concluded that despite the problems encountered with the technical infrastructure and devices during the implementation of the online flipped classroom model, it enabled the exchange of information between students and teachers and that the presentation of the lesson in an enjoyable, fun, questioning, educative and game-based way increased creativity, encouraged active participation in the lesson and increased the permanency of what was learned. Conclusions: Within the scope of the study, it was concluded that the online flipped classroom model in the fourth-grade science course is applicable at the primary school level and has many advantages such as increasing students' academic achievement, self-regulated learning, attitudes towards the course, readiness and participation in classroom activities.