118 Numaralı Mühimme Defteri'nin tasnifi ve değerlendirilmesi (s.388-516)
The classification and evaluation of Muhimme register No 118 (388-516)
  1. Tez No: 742561
  2. Yazar: SEDA KİRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Ahmed, Mühimme Defteri, Osmanlı Devleti, Ahmed III, Muhimme Register, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Mühimme Defterleri Divân-ı Hümâyun toplantısında halk ve devlet görevlileri tarafından yapılan şikâyetler doğrultusunda alınan kararların bir suretinin yazıldığı defterlerdir. Mühimme defterleri aynı anda birçok alanda bilgi veren önemli birinci el kaynaklardandır. Mühimme defterlerini inceleyerek ait olduğu dönem ile ilgili sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik durum hakkında bilgi elde edilebilir. Aynı zamanda merkez ve taşra ilişkisini, işlenen suçlar ve verilen cezalar, çıkan isyanlar gibi konularda çalışmalara ışık tutar. Bunların yanında gayrimüslimlerin toplumdaki yerini, haklarını ve onlara yapılan muameleleri de mühimme defterlerinde bulabiliriz. Bu çalışmada 118 Numaralı Mühimme Defteri'nin 388-516 sayfaları arası yani son çeyreği çalışılmıştır. Bu tez III. Ahmed dönemi 1712 yılını kapsar. Bu defterin konusu eşkıyalık hareketlerini, borç ve alacak meselelerini, vergilendirme ve vergi ödemelerini vakıf ve miras gibi konuları kapsar. Çalışılan bu tezde 118 Numaralı Mühimme Defteri'nin 388-516 sayfaları arasında bulunan 1583-2086 numaralı hükümlerin Latin harflerine çevirisi, özetleri ve tasnifi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Muhimme registers have surrogates of the decisions taken in accordance with the citizen and government officials' complaints at the meeting of the Supreme Court. Muhimme registers are one of the important first-hand sources that provide information in many areas at the same time. By studying the muhimme registers, we can get information about the social, cultural, political and economic situation related to the period to which it belongs. At the same time, it provides to get information about relationship between the center and the province, the crimes committed and the punishments given, and the riots that have occurred. Besides these, we find the place of non-Muslims in society, their rights and the treatment of them in the muhimme registers. In this study, pages 388-516 of the muhimme register No. 118 was studied. This thesis covers the period of Ahmed and the year 1712. The subject of this book covers banditry movements, debt and receivable issues, taxation and tax payments, such as foundations and inheritance. This thesis are included, the translating from Ottoman alphabet to Latin alphabet, summaries and Deciphering of the provisions numbered 1583-2086, which are on pages 388-516 of the muhimme register numbered 118.