Tarık Tufan'ın hayatı, sanatı ve eserleri
Life, art and works of Tarik Tufan
  1. Tez No: 742570
  2. Yazar: HAKAN YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Hikâye, Materyal, Roman, Şiir, Tarık Tufan, Teknik, Literature, Materiel, Novel, Story, Poetry, Tarık Tufan, Technical
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarık Tufan 5 Haziran 1973 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Liseyi Kabataş Erkek Lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Sosyoloji ve Antropoloji Ana Bilim Dalı, Ortadoğu Sosyolojisi bölümünden Irak'ta Türkmen Azınlık ve Kerküklü Göçmenler adlı çalışmasıyla 2001 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Birçok gazete ve dergide yazıları yayınlanan yazar, televizyon kanallarında edebiyat sohbeti üzerine programlar sundu. Marmara Fm adlı radyoda Düş Vakitleri, Ülke Tv isimli kanalda Meksika Sınırı, 24 Tv isimli kanalda Kafa Dengi adlı programlarda yer aldı. 2008 yılında Mahşer, 2009 yılında Ertelenmiş Hayatlar adlı dizilerin senaristliğini yaptı. 2009 yılında Al Jazeera Documentary isimli kanalda Arafta Bir Sultan: Abdülhamid, 2010 yılında Mimar Sinan 8 Ülke 8 Yönetmen adlı belgeselleri hazırladı. Uzak İhtimal ve Yozgat Blues filmlerinin senaristlerinden olan Tarık Tufan, 2009 yılında Uzak İhtimal filmiyle İstanbul Film Festivali'nde en iyi senaryo ödülünü, 2013 yılında Yozgat Blues filmiyle Altın Koza Festivali'nde en iyi senaryo ödülünü kazandı. Bazı romanları Arnavutça, Boşnakça, Azerbaycan Türkçesi, Arapça ve Bulgarca dillerine çevrildi. İstanbul'da yaşayan yazar, çeşitli dergilerde yazmakta, edebiyat ve senaryo çalışmalarına devam etmektedir. Edebiyat alanında on adet kitabı bulunan Tarık Tufan; roman dışında hikâye, deneme, şiir gibi türlerde de eserler vermiştir. Türk edebiyatının genç kuşak yazarlarındandır. İlk kitabı olan Kekeme Çocuklar Korosu'nu 2000 yılında yayımladı. Sonrasında sırasıyla Kraliçenin Pireleri (2002), Ve Sen Kuş Olur Gidersin (2004), Hayal Meyal (2007), Bir Adam Girdi Şehre Koşarak (2010), Şanzelize Düğün Salonu (2015), Beni Onlara Verme(2017), Düşerken (2018), Kaybolan (2020) ve Geç Kalan (2021) adlı kitapları yazdı. Tarık Tufan kitaplarında genellikle günlük yaşamı, kimlik sorunlarını ve insanın varoluşunu naif bir anlatım üslubu kullanarak kaleme almıştır. Bu çalışmayla Tarık Tufan'ın hayatı, sanatı ve eserlerinin incelemesi yapılacak olup; yazarın romanları detaylı bir şekilde ele alınarak teknik ve materyal unsurlar açısından değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Tarık Tufan was born on June 5, 1973 in Istanbul. He graduated from Kabataş High School for Boys. He graduated from the Philosophy Department of Istanbul University. He completed his master's degree at Marmara University, Institute of Middle East and Islamic Countries, Department of Sociology and Anthropology, Department of Middle East Sociology with his study titled Turkmen Minority in Iraq and Immigrants from Kirkuk. The author, whose articles were published in many newspapers and magazines, presented programs on literary conversation on television channels. He took part in the programs called Dream Vakitleri on Marmara Fm, Mexican Border on Ülke TV, and Kafa Dengi on 24 TV. He wrote the screenplay of the TV series Mahşer in 2008 and Postponed Lives in 2009. In 2009, he prepared the documentaries A Sultan in Purgatory: Abdulhamid and in 2010 Mimar Sinan 8 Countries 8 Directors on the channel Al Jazeera Documentary. Tarık Tufan, who is one of the screenwriters of the films“Zar Ihtimal”and“Yozgat Blues”, won the best screenplay award at the Istanbul Film Festival in 2009 with the film“Light Ihtimal”and the best screenplay award at the Golden Boll Festival in 2013 with the film Yozgat Blues. Some of his novels have been translated into Albanian, Bosnian, Azerbaijani Turkish, Arabic and Bulgarian. The writer, who lives in Istanbul, writes for various magazines and continues to work on literature and screenplays. Tarık Tufan, who has ten books in the field of literature; Apart from the novel, he also produced works in genres such as stories, essays and poetry. He is one of the young generation writers of Turkish literature. He published his first book, Stuttering Children's Chorus, in 2000. Afterwards, the Queen's Fleas (2002), And You Become a Bird and You Go (2004), Indistinct (2007), A Man Entered the City Running (2010), Champs-Elysées Wedding Hall (2015), Don't Give Me To Them (2017), While Falling (2018) He wrote the books Lost (2020) and Late (2021) In his books, Tarık Tufan generally wrote about daily life, identity problems and human existence using a naive style of expression. With this study, Tarık Tufan's life, art and works will be examined; The novels of the author will be discussed in detail and evaluated in terms of technical and material elements.