Development of optical sorting machine
Optik ayıklama makinenin geliştirilmesi
  1. Tez No: 742579
  2. Yazar: USAMA REHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BÖĞREKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, Fotonik, Optik, Otomatik, Solidworks, Automated, CAD, Optics, Photonics, Solidworks
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
90'lı yılların sonundan itibaren optik ve fotonik teknolojisinde ve uygulamalarında bir yükseltme gözlemlenmektedir. Optik ayıklama, optik ve fotoniğin bir uygulamasıdır. Gıda, Madencilik ve Geri Dönüşüm endüstrisindeki gelişmelerle birlikte bu tür kompleks makinelere olan talep de arttı. Birçok büyük endüstri, nesnelerin manuel olarak ayıklamasından bu tür mekanizmalardan yardım almaya geçti. Bu çalışmada, optik veya otomatik ayıklama makineler ve işleyişi üzerinde durulmuştur. Bir ayıklama makinesinin farklı bileşenleri, farklı endüstriler için açıklanmıştır. Ayrıntılı çalışma için odaklanılan endüstri, diğer endüstrilerle daha fazla benzerlik gösterdiği için Gıda endüstrisi olacaktır. Bu çalışmanın ilerleyen bölümlerinde, Solidworks yazılımında tasarlanmış bir optik ayıklama makinenin özelleştirilmiş modeli de sunulmuştur. Bu CAD modeli, bu tür makinelerin pazardaki etkinliğini ve kullanılabilirliğini artırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Tüm bileşenler ayrıntılı olarak inşa edilmiş ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the late 90's, a boom in optics and photonics technology and its applications is observed. The optical sorter is an application of optics and photonics. Along with the development in Food, Mining and Waste/Recycle industry, the demand for such complex machines is also increased. Many big industries shifted from manual sorting of objects to take help from such mechanisms. In this study, the focus is put onto the optical or automated sorters and their working. The different components of a sorter are explained for different industries. The focused industry for the detailed working is Food industry because it shows more resemblance with other industries. Later in this study, a conceptualized model of an optical sorter is also presented which is designed in Solidworks software. This CAD model is designed in such a way that it can increase the efficiency and availability of such machines in the market. All the components are constructed and explained with details.