Doğal ve sentetik uyuşturucu maddeler, suça sürüklenen çocuklar ve çocuk suçlarının kriminal açıdan modellemesinin yapılması
  1. Tez No: 742584
  2. Yazar: ERCAN ALTINSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, suç, kriminal, uyuşturucu, kriminalistik, kriminoloji, Child, crime, criminal, drug, criminalistics, criminology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ülkemizde ve dünyada çocuk suçluluğunun nedenleri üzerine birçok araştırmalar yapılmıştır. Bunun temel nedeni çocukların suça sürüklenmesinin engellenmesi aynı zamanda suçla mücadelenin bir parçası olarak görülmesidir. Çünkü küçük yaşlarda suç işleyen bireylerin ileriki yaşlarda suç kariyerini artırdığı, bu alanda çalışan tüm araştırmacılar tarafından kabul edilen bir gerçektir. Çocukların suça sürüklenmesine neden olan en önemli faktör uyuşturucu bağımlılığıdır. Türkiye'de kırsal bölgede 0-18 yaş arası çocukların suça sürüklenmesi ile uyuşturucu arasında anlamlı bir bağ olup olmadığı, ayrıca çocukların suça sürüklenmesine etki eden faktörlerin neler olduğunun ortaya çıkartılması amacı ile Jandarma Olaylar Bilgi Sisteminden alınan 2018, 2019, 2020 yıllarına ait veriler IBM SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde uyuşturucu kullanımı ile çocukların suça sürüklenmesi arasında anlamlı bir bağ olduğu bulunmuştur. Ayrıca kırsal bölgede çocukların suça sürüklenmesine etki eden faktörler ortaya konulmuş ve yorumlanmış, suçun cinsi, nedeni ve suç işlenen mekânın özelliği gibi hususlar da incelenerek suçun işlenmesine etki eden diğer faktörlerin de neler olduğu saptanmıştır. Bu araştırma neticesinde elde edilen bulguların çocukların suça sürüklenmesini engellemeye katkı sağlayacağı aynı zamanda suçla mücadeleye de destek vereceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many studies have been conducted about causes of juvenile delinquency in our country and in the world. The main reason for this is that preventing the delinquency of children is also seen as a part of the fight against the crime. Because it is a fact admitted by all researchers studying in this field that individuals who commit crimes at an early age increase their criminal carrier in later ages. The most important factor that causes of juvenile delinquency is drug addiction. Data from the Gendarmerie Incidents Information System for years 2018, 2019 and 2020 was analysed using IBM SPSS 21.0 statistical package program in order to reveal whether there is a significant relation between the delinquency of children aged 0 to 18 in rural areas in Turkey and drugs, as well as the factors that affect juvenile delinquency. As a result of studies carried out, it was found a significant relation between drug use and the delinquency of children. In addition, the factors affecting the delinquency of children in rural areas were revealed. Other factors affecting the commitment of crime were also determined by examining the issues such as the type of crime, the reason of crime and the characteristics of the place where the crime was committed. It has been seen that the findings obtained as a result of this research will contribute to preventing the delinquency of children and will also support the fight against crime.