İnmeli bireylerde dubousset fonksiyon testi'nin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
The validity and reliability of the dubousset functional test in stroke individuals
- Tez No: 742588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ABİT KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Dubousset Fonksiyon Testi, Geçerlilik, Güvenilirlik, Dinamik Denge, Fonksiyonellik, Stroke, Dubousset Function Test, Validity, Reliability, Dynamic Balance, Functionality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı inmeli bireylerde Dubousset Fonksiyon Testi' nin geçerliği ve güvenirliğini incelemek ve klinik olarak kullanımının etkinliğini sorgulayarak diğer araştırmacıların kullanımına kazandırmaktır. Çalışmaya iskemik veya hemorajik inme tanısı almış koopere olabilen 18 yaş üzeri 61 birey dahil edildi. Güvenirlik için iç tutarlılık analizi ve test-tekrar test yöntemi kullanıldı. Test-tekrar test güvenirliği, Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ICC) ile hesaplandı. DFT' nin eş zamanlı geçerliğini test etmek için zamanlı kalk yürü testi (ZKYT), ZKYT-kognitif ek görev, 3 metre geri yürüme testi, Tinetti denge ve yürüme ölçeği (POMA), fonksiyonel uzanma testi (FUT) uygulandı. Değerlendirmeler arası güvenirliliği test etmek için ilk değerlendirmeden 1 hafta sonra aynı fizyoterapist tarafından değerlendirme tekrarlandı. Test-tekrar test güvenirliği ICC değerleri; DFT-kalk yürü testi için 0.937, DFT-basamak testi için 0.973, DFT-ayakta durmadan oturmaya geçiş testi için 0.924 ve DFT-ikili görev testi için 0.971 olarak kaydedildi ve mükemmel düzeyde uyumlu bulundu. DFT kalk yürü testi ile ZKYT (pozitif yönlü), ZKYT-kognitif ek görev (pozitif yönlü), 3 m geri yürüme testleri (pozitif yönlü) arasında yüksek düzeyde ilişki; POMA (negatif yönlü) ve FUT (negatif yönlü) arasında orta düzeyde ilişki bulundu. DFT basamak testi ile ZKYT (pozitif yönlü), ZKYT-kognitif ek görev (pozitif yönlü), 3 m geri yürüme testi (pozitif yönlü), POMA (negatif yönlü) ve FUT (negatif yönlü) arasında orta düzeyde ilişki bulundu. DFT ayakta durmadan oturmaya geçiş testi ile ZKYT (pozitif yönlü), 3 m geri yürüme testi (pozitif yönlü), POMA (negatif yönlü) ve FUT (negatif yönlü) arasında orta düzeyde ilişki; ZKYT-kognitif ek görev (pozitif yönlü) arasında yüksek düzeyde ilişki bulundu. DFT ikili görev testi ile ZKYT (pozitif yönlü), ZKYT-kognitif ek görev (pozitif yönlü), 3 m geri yürüme testi (pozitif yönlü) ve FUT (negatif yönlü) arasında yüksek düzeyde ilişki; POMA (negatif yönlü) arasında orta düzeyde ilişki bulundu. Bu çalışma, DFT' nin inmeli bireylerde geçerli ve güvenilir olduğunu gösterdi. İnmeli bireylerde DFT dinamik denge ve fonksiyonel performansı ölçmek için etkili ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the validity and reliability of the Dubousset Function Test (DFT) in stroke individuals and to question the effectiveness of its clinical use and to bring it to the use of other researchers. A total of 61 individuals were included in the study. Test-retest reliability was calculated with the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). To test the concurrent validity of DFT, timed up-and-go test (TUG), TUG-cognitive additional task, 3-meter walk-back test (3MBWT), Tinetti Performance Oriented Mobility Assessment (POMA), functional reach test (FUT) were applied. The evaluation was repeated by the same physiotherapist 1 week after the first evaluation to test the reliability. Test-retest reliability ICC values; it was recorded as 0.937 for the DFT up and walking test, 0.973 for the DFT steps test, 0.924 for the DFT down and sitting test and 0.971 for the DFT dual-tasking test and found excellent agreement. A high level of correlation between DFT up and walking test and TUG, TUG-cognitive additional task, 3MBWT; a moderate correlation was found between POMA and FUT. A moderate correlation was found between DFT steps test and TUG, TUG-cognitive additional task, 3MBWT, POMA and FUT. Moderate correlation between DFT down and sitting test and TUG, 3MBWT, POMA, and FUT; a high level of correlation was found between TUG-cognitive additional task. A high level of correlation between DFT dual-task test and TUG, TUG-cognitive additional task, 3MBWT and FUT; a moderate correlation was found between POMA. This study showed that DFT is valid and reliable in stroke individuals. DFT is an effective and reliable tool to measure dynamic balance and functional performance in stroke individuals.