Optimization of freeze drying system
Dondurarak kurutma sisteminin optimizasyonu
  1. Tez No: 742595
  2. Yazar: MOHAMEDMUJTABA HUBBEDIN YAHYA ABBAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BÖĞREKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: liyofilizasyon, ANSYS, süblimasyon, CFD, Fluent, Lyophilization, ANSYS, Sublimation, CFD, Fluent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Dondurarak kurutma, süblimasyonu kurutma aracı olarak kullanan bir kurutma tekniğidir. Bu işlem, malzemeleri kurutmanın en etkili yollarından biridir. İşlem ürünü etkili bir şekilde kurutabilse de, işlem genellikle pahalı ve uzundur. Süreci daha verimli hale getirmek için yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır.Bu çalışmada kullanılan yöntem, su buharı kütle akışını arttırmak üzerinedir. Bu tez, işlemin verimliliğini artırmak için çoklu kanal kullanımının nasıl etkili bir yol olabileceğini tartışmaktadır. CFD analizinden elde edilen veriler, kanalların yerleşiminin ve kanal sayısının dondurarak kurutucunun performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Freeze drying is a drying technique that uses the sublimation as a means of drying. This process is one most effective ways of drying materials. Though the process might dry the product effectively, the process is often expensive and long. There are many studies that have been done to make the process more efficient. One method that was performed is by increasing the water vapor mass flow. This thesis discusses how the use of multiple ducts might be an effective way for to increase the efficiency of the of the process. The data from the CFD analysis showed that the placement of the ducts and the number of the ducts had a significant effect on the performance of the freeze dryer.