Madde bağımlılığı tedavisinde manevi desteğin etkisi: Bağımsız Yaşam Derneği (BAY-DER) örneği
Effect of spiritual support in the treatment of substance addiction: Example of Independent Life Association (BAY-DER)
- Tez No: 742630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Social Work, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Madde Bağımlılığı, Manevi Destek, Sosyal Hizmet, Addiction, Substance Abuse, Spiritual Support, Social Work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Madde bağımlılığı çağdaş toplumun ciddi sorunlarından biri olan çok yönlü problemlerdendir. Birey ve toplum sağlığı için tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının çeşitliliği, nitelik ve kapsamları büyük bir öneme sahiptir. Tedavi sürecinde tıbbı rehabilitasyon, sosyal rehabilitasyon ve manevi destek kullanılan uygulamalardır. Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının varlığı kadar koruyucu ve önleyici tedbirler de büyük öneme sahiptir. Çalışmanın temelini oluşturan madde bağımlılığı ve manevi destek ele alınırken sosyal hizmet çerçevesinde değerlendirilmiştir. Başta tedavi olmak üzere koruyucu ve önleyici müdahalelerde sosyal hizmetin işlevselliği değerlendirilmiştir. Manevi desteğin tedavi sürecindeki etkisi ve rolünü tespit etmek de araştırmanın amaçlarındandır. Madde bağımlılığının her geçen gün daha fazla artması ve kullanım yaşanın da gittikçe düşmesi, madde bağımlılığı ile mücadele çerçevesinde kullanılacak yöntemlerin tespit edilmesinde de önemli bir yere sahiptir. Araştırma BAY-DER'de yapılmış olup, araştırmaya katılanların tamamı erkektir. Araştırma süresinde tedaviye yeni başlayan 25 katılımcıyla ve 90 günlük tedaviyi tamamlamış 17 katılımcıyla bireysel görüşmeler yapılmıştır ve araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin karşılaştırmaları yapılarak sonuca gidilmiştir. Madde bağımlılığı tedavisi gören bireyler ile yapılan ve manevi desteğin madde bağımlılığı tedavi sürecindeki rolünü inceleyen bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre manevi destek, bağımlı bireyin tedavisi ve maddeden uzaklaşmasında, iyileşme sürecini etkileyen bir boyuttur. Bireyin bağımlılıkla başetmesinde, tedavi sürecini etkilemektedir. Bu kapsamda dini inanç ve maneviyat madde bağımlılığı ile başetmede destekliyi faktörlerdendir. Ayrıca manevi destekle beraber sosyal aktiviteler de etkili sonuçların elde edilmesinde büyük katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Substance addiction is a multifaceted problem that is one of the serious problems of contemporary society. The diversity, quality and scope of treatment and rehabilitation practices are of great importance for individual and public health. Medical rehabilitation, social rehabilitation and moral support are the applications used in the treatment process. In addition, protective and preventive measures are as important as the existence of treatment and rehabilitation applications. Substance addiction and moral support, which form the basis of the study, were evaluated within the framework of social work. The functionality of social work has been evaluated in preventive and preventive interventions, especially in treatment. It is also one of the aims of the research to determine the effect and role of spiritual support in the treatment process. The fact that substance addiction is increasing day by day and the age of use is decreasing, has an important place in determining the methods to be used in the fight against substance addiction. The research was conducted in BAY-DER and all of the participants were male. During the research period, individual interviews were conducted with 25 participants who had just started treatment and 17 participants who completed 90 days of treatment, and a questionnaire prepared in accordance with the purpose of the research was conducted. The results were obtained by comparing the data. According to the results obtained from this study, which was conducted with individuals receiving substance addiction treatment and examined the role of moral support in the substance addiction treatment process, moral support is a dimension that affects the recovery process of the addicted individual in their treatment and withdrawal from the substance. It affects the treatment process in the individual's coping with addiction. In this context, religious belief and spirituality are supportive factors in coping with substance abuse. In addition, social activities, along with moral support, make great contributions to obtaining effective results.