Çocuklar için felsefe eğitiminde hipotetik düşünme yönteminin ilkokul BİLSEM öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of of hypothetical thinking method in philosophy education for children on creative thinking skills of primary school BILSEM students
  1. Tez No: 742723
  2. Yazar: GÖZDE GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: çocuklar için felsefe eğitimi, BİLSEM, üstün yetenekli, hipotetik düşünme, yaratıcılık, philosophy education for children, BİLSEM, gifted, hypothetical thinking, creativity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı Çocuklar İçin Felsefe eğitiminde hipotetik düşünme yönteminin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) ilkokul öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerine etkisini belirlemektir. Çocuklar için Felsefe dersi kapsamında uygulanan hipotetik düşünme yönteminin yer aldığı etkinliklerin doğuştan standartların üzerinde yaratıcılık becerisine sahip üstün yetenekli ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine etkisi olup olmadığı araştırma konusunu oluşturmaktadır. Literatür incelendiğinde Çocuklar İçin Felsefe ve Düşünme Eğitimi ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Fakat bu çalışmalarda üstün yetenekli ilkokul öğrencileriyle çalışılmamış ve hipotetik düşünme yöntemine rastlanılmamıştır. Araştırmada tek gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Uygun örneklem yoluyla araştırmanın örneklemi oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini Muğla ili Menteşe İlçesinde Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim ve öğretim gören 36 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada“Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (TYDT)”kullanılmıştır. Araştırmanın başında ön test olarak TYDT Sözel A form uygulanmıştır. Ardından öğrencilere 8 hafta boyunca 40 dakikalık 2 oturum şeklinde Çocuklar İçin Felsefe eğitimi hipotetik düşünme yöntemi ile etkinlik olarak verilmiştir. Eğitim sonrasında son test olarak TYDT Sözel B formu uygulanmıştır. Araştırma verileri öğrencilerin TYDT testlerine verdikleri yanıtlardan oluşmaktadır. TYDT'nin A ve B formlarından her bir öğrenci için; sözel toplam puanlar ve alt puan türleri elde edilmiştir. Elde edilen bu verilerin analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Erişi verilerin normallik dağılımlarına bakıldıktan sonra İlişkisiz Örneklemler T Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile veriler analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Çocuklar İçin Felsefe eğitiminde kullanılan hipotetik düşünme yönteminin sözel yaratıcılık toplam, akıcılık, esneklik ve orijinallik puanlarına tüm gruplar ve 3. sınıf düzeyinde olumlu etki ettiği, 4. sınıflar için ise akıcılık ve sözel toplam puanlarında anlamlı fark yaratmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak BİLSEM ilkokul öğrencilerine verilen Çocuklar İçin Felsefe eğitiminde kullanılan hipotetik düşünme yönteminin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine olumlu yönde geliştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of hypothetical thinking method in Philosophy for Children education on the creative thinking skills of the Science and Art Center (BİLSEM) primary school students. Our research topic is whether the activities in which the hypothetical thinking method applied within the scope of the Philosophy for Children lesson have an effect on the creative thinking skills of the gifted primary school 3rd and 4th grade students who have creativity skills above the innate standards. When the literature is examined, there are studies on Philosophy and Thinking Education for Children. However, these studies do not include gifted primary school students and do not use the method of hypothetical thinking. A single-group experimental design was used in the study. The sample of the research was formed by means of appropriate sampling. The sample of the research consists of 36 primary school students studying at the Science and Art Center in the Menteşe District of Muğla.“Torrance Creativity Thinking Test (TYDT)”was used in the research. At the beginning of the research, TYDT Verbal A form was applied as a pre-test. Then, Philosophy for Children education was given to the students as an activity with the method of hypothetical thinking in the form of 2 sessions of 40 minutes for 8 weeks. After the training, TYDT Verbal B form was applied as a post-test. The research data consists of the answers given by the students to the TYDT tests. For each student from TYDT's A and B forms; verbal total scores and sub-score types were obtained. SPSS(26) program was used to analyze the obtained data. After examining the normality distribution of the data, the data were analyzed with the Unrelated Samples T Test and Wilcoxon Signed Rank Test. As a result of the analysis, it was determined that the hypothetical thinking method used in Philosophy for Children education had a positive effect on the verbal creativity total, fluency, flexibility and originality scores for all groups and at the 3rd grade level, but did not make a significant difference in the fluency and verbal total scores for the 4th graders. As a result, it was seen that the hypothetical thinking method used in Philosophy for Children education given to BİLSEM primary school students improved the creative thinking skills of the students positively.