Human security through a gendered lens: Syrian refugee women in camp settings in Northern Iraq as a case study
Cinsiyetli bir lensle insan güvenliği: Bir örnek olarak Kuzey Irak'ta kamp yerindeki Suriyeli mülteci kadınlar
  1. Tez No: 742799
  2. Yazar: SAZAN HAMA ARIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR BANU KAVAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Insan Güvenliği, Mülteci Kadınlar, Yerinden Edilme, Zorluklar, Displacement, Feminism, Human Security, Refugee Women, Syrian Refugee Crisis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Suriye mülteci krizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanmış en büyük insani felaketlerden biridir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonluğu (BMMYK) verilerine göre 82.4 milyon insan zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri veya kamu düzenini önemli ölçüde bozan diğer olaylar nedeniyle zorla yerinden edildi. Yerinden edilme süreci söz konusu olduğunda toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de önemli meselelerden biridir. Bu süreçte insani güvenlik kavramı bağlamında mülteci kadınların şiddeti nasıl algılayıp deneyimlediklerini ve şiddete karşı savunmasızlıklarını anlamak çok önemlidir. Bu çalışma, Kuzey Irak'taki Suriyeli mülteciler, özellikle de kamplarda yaşayanlar, üzerinden Suriyeli mülteci kadınların insan güvenliği ile ilişkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Kuzey Irak'taki Barika ve Kawergosk kamplarındaki toplam 30 Suriyeli mülteci kadınla, insani güvenlik endişelerinin yanı sıra algıları, deneyimleri ve yolculukları sırasında karşılaştıkları zorlukları belirlemek için yarı yapılandırılmış bir yaklaşımla derinlemesine mülakatlar yürütüldü. Suriye'den Irak'a yaşadıkları süreç güvenlik endişeleri ve kamplarda karşılaştıkları zorluklar da dahil olmak üzere bu çalışmanın konusunu oluşturdu. Sonuç olarak, bu tezin birincil odak noktası, önce küresel bir perspektiften, ardından mülteci kadınların mülteci kamplarındaki durumuna özel bir vurgu yaparak, mülteci kadınların karşılaştığı insani güvenlik sorunlarıdır. Nitel saha çalışması verilerinin tematik analizi sonucunda belirlenen dört temel alan ve zorluk şunlardır: toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve erken evlilik; kötü ekonomik koşullar; aile ayrılıkları ve yeni cinsiyet rolleri; hem yetersiz hem de etkisiz bir sağlık sistemi.
Özet (Çeviri)
According to the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), 82.4 million people around the world have been forcibly displaced due to persecution, conflict, violence, human rights violations, or other events that significantly disrupt public order. When it comes to the process of displacement, violence is gendered. As a result, to protect human security, it is critical to understand how refugee women experience and perceive violence, and their vulnerability to it. Consequently, the primary focus of this thesis is on the human security issues faced by refugee women, first from a global perspective, and then with a particular emphasis on the situation of Syrian refugee women within refugee camps in northern Iraq. The Syrian refugee crisis is arguably the worst humanitarian catastrophe to hit the world since the Second World War. This study aims to contribute to the understanding of Syrian refugee women and their relationship with human security, with a particular emphasis on Syrian refugees living in camps within the borders of the Kurdistan Region of Iraq. A total of 30 Syrian refugee women living in the Barika and Kawergosk camps were interviewed in-depth using a semi-structured approach to determine their human security concerns, as well as their experiences, perceptions, and the difficulties they encountered during their journey from Syria to Iraq, as well as the challenges they face inside the camps. A thematic analysis was used, and the four primary areas and challenges that were identified were gender-based violence and early marriage; poor economic conditions; family separation and new gender roles; and a healthcare system that was both insufficient and ineffective.