The relationship of time perspective and negative past experiences with risk-taking behavior in obesity
Zaman perspektifi ve olumsuz geçmiş deneyimlerinin obezitede risk alma davranışı ile ilişkisi
- Tez No: 742798
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ SONCU BÜYÜKİŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Zaman Perspektifi, Geçmiş Negatif Deneyimler, Risk Alma Davranışı, Obesity, Time Perspective, Past Negative Experiences, Risk-Taking Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Obezite, dünya çapında halk sağlığını tehdit eden karmaşık ve çok faktörlü bir tıbbi durumdur. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi sağlık açısından risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlamaktadır. Risk alma davranışı, kişinin kendisinin veya başkalarının fiziksel, ekonomik veya psiko-sosyal refahı için potansiyel yararları veya zararları hakkında algılanan belirsizliği içeren bilinçli veya bilinçsiz olarak kontrol edilen herhangi bir davranış olarak tanımlanır. Zaman perspektifi ise bir kişinin şimdinin, geçmişin ve geleceğin önemine yönelik yönelimini tanımlayan bilişsel bir yapıdır. Geçmiş negatif deneyim ise çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde meydana gelen duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, tecavüz, akranlar tarafından zorbalık, aile içi şiddete tanık olma ve ciddi yaşamı tehdit eden kazaları içeren her türlü travmatik deneyim olarak tanımlanmaktadır. Duygusal ve içsel durumların karar vermeyi etkileyebileceğini iddia eden somatik belirteç hipotezine göre, obez bireyler“gelecek için miyopi”yaşayabilir ve olası yüksek ödülle ilgili pozitif somatik belirteçleri olumsuz bedensel belirteçlere göre önceliklendirebilir. Literatürde risk alma davranışı ve obezite arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar olmasına rağmen, aynı zamanda bu kişilerin zaman perspektifine ve geçmiş negatif deneyimlerine odaklanan çalışmalar bulunamamıştır. Bu nedenle bu çalışma, obezitede risk alma davranışı ile zaman perspektifi ve geçmiş olumsuz deneyimler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 18-60 yaşları arasında 44 (23 kadın, 21 erkek) sağlıklı ve 43 (22 kadın, 21 erkek) obez katılımcı dahil edildi. Katılımcılara sırasıyla Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri, Beck Depresyon Envanteri, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11), Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Iowa Kumar Testi (IGT) ve Balon Analog Risk Görevi (BART) uygulanmıştır. Sonuç olarak, sağlıklı gruptaki katılımcılar, obez katılımcılardan önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiler ve test sırasında puanlarını kademeli olarak artırdılar, bu da öğrenme sonucunda performanslarını iyileştirdiklerini gösteriyor. IGT performansı, bu örneklem özelinde vücut kitle indeksi, dürtüsellik ve gelecek zaman perspektifi ile önemli ölçüde ilişkiliydi. Son olarak, regresyon analizinin sonucu, gelecek zaman perspektifinin, IGT tarafından ölçüldüğü üzere, risk alma davranışının önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Ayrıca vücut kitle indeksi ile IGT skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur. Buna ek olarak, bir diğer risk alma görevi olan BART performansına bakıldığında, geçmiş negatif yaşantı değişkenlerinden fiziksel ihmalin BART performansı ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Bulgularımızın obezitenin psikolojik yönlerine ve hem önleme hem de tedavi için olası müdahale yöntemlerine daha fazla ışık tuttuğuna inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Obesity is a complex and multifactorial medical condition that threatens public health worldwide. The World Health Organization defines obesity as abnormal or excessive fat accumulation that poses a health risk for the individual. Risk-taking behavior is defined as any consciously or unconsciously controlled behavior that includes perceived uncertainty about potential benefits or harms for the physical, economic or psychosocial well-being of the person or others. On the other hand, time perspective is a cognitive construct that describes a person's orientation towards the importance of the present, past, and future. Past negative experience is defined as any traumatic experience that occurs during childhood, adolescence, and adulthood, including emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, rape, bullying by peers, witnessing domestic violence, and serious life-threatening accidents. According to the somatic marker hypothesis, which claims that emotional and internal states can influence decision making, obese individuals may experience ''myopia for future'' and prioritize positive somatic markers related to possible high reward over negative somatic markers. Although there are studies investigating the relationship between obesity and risk-taking behavior in the literature, the relationship between time perspective, past negative experiences, and decision making in obesity has not yet been investigated in detail. This study therefore aimed to examine the relationship between time perspective and past negative experiences with risk-taking behavior in obesity. Forty-four (23 female, 21 male) healthy participants and 43 (22 female, 21 male) obese participants between the ages of 18-60 were included. Zimbardo Time Perspective Inventory, Beck Depression Inventory, Childhood Trauma Scale, Barratt Impulsivity Scale Short Form (BIS-11), State and Trait Anxiety Inventory, Iowa Gambling Task (IGT), and Balloon Analog Risk Task (BART) were administered to the participants, respectively. The results revealed that participants in the healthy group performed significantly better than obese participants, and gradually increased their scores during the test, indicating that they improved their performance as a result of learning. IGT performance was significantly correlated with body mass index, impulsivity, and future time perspective for the overall sample. Finally, the result of the regression analysis indicated that future time perspective was a significant predictor of risk-taking behavior, as measured by IGT. In addition, there was a statistically significant negative correlation between BMI and IGT score. In addition, BART performance, which is another measure of risk-taking behavior, was found to be associated with past negative experience, physical neglect, in particular. We believe our findings shed more light on the psychological aspects of obesity, and possible intervention methods for both prevention and treatment.