RO2 içeren kristallerin hızlı pişirimde çekirdeklenme etkisinin araştırılması
Investigation of the nucling effect of RO2 containing crystals in fast firing
  1. Tez No: 742860
  2. Yazar: FATMA GÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ UZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: TiO2, ZrO2, Sır, Hızlı pişirim, çekirdeklenme, TiO2, ZrO2, Glaze, Fast firing, nucleation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma kapsamında, RO2 içeren kristallerin hızlı pişirim şartlarında çekirdeklenme etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla mat ve transparan sır içerisine ağırlıkça %0,5 – 1 – 3- 5 -7 -10 oranlarında çekirdeklendirici olarak TiO2 ve ZrO2 kristalleri ilave edilmiştir. ZrO2 ve TiO2 katkısı sır yapıda feldispat gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir. Aynı sırda ZrO2 ve TiO2 birbirine ters özellikler göstermiştir. Çekirdeklendirici olarak ZrO2 ve TiO2'nin sırda istenilen özelliklere göre katkı oranının belirlenmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the nucleation effect of RO2 containing crystals under fast firing conditions. For this purpose, TiO2 and ZrO2 crystals were added as nucleators at the ratios of %0.5 – 1 – 3 – 5 – 7 -10 by weight into the matte and transparent glaze. It was determined that ZrO2 and TiO2 contribution were effective in the development of feldspar in glaze structure. At the same time, ZrO2 and TiO2 showed opposite properties. It has been determined that the contribution ratio of ZrO2 and TiO2 as nucleator should be determined according to the desired properties in the glaze.