Rusya Federasyonu'nun Uzak Doğu politikası çerçevesinde Japonya ile ilişkileri
Relations of the Russian federation with Japan in the framework of the far East policy
- Tez No: 743048
- Danışmanlar: PROF. DR. TOĞRUL İSMAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: SSCB ve Japonya, Rusya Federasyonu ve Japonya İmparatorluğu, Kuril Adaları, Şimoda Anlaşması, USSR and Japan, Russian Federation and Japanese Empire, Kuril Islands, Shimoda Agreement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günümüz Asya-Pasifik bölgesininde yer alan Rusya Federasyonu ile Japonya ilişkileri bölgenin geleceğini önemli ölçüde etkileyen ülkelerdir. Rusya Federasyonu, Uzak Doğu Politikası çerçevesinde Japonya ile ilişkilerini yakından incelemesinin önemi, Rusya ve Japonya'nın Asya-Pasifik bölgesinde bulunan en yakın komşu olmalarından kaynaklanmaktadır. 1855 Şimoda Anlaşması ile Rusya ve Japonya arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir. 1904-1905 yıllarında Rusya ve Japonya, Mançurya ve Kore rekabetinden dolayı karşı karşıya gelmişlerdir. Bu çalışmanın temel sorunsalı II. Dünya savaşı sırasında Rusya ve Japonya arasında savaşın neden ortaya çıktığını, savaş sırasında devletlerin tutumunun ilişkilere nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Bu yüksek lisans tezi, Rusya ve Japonya arası ilişkilerde 1945 sonrası gelişen sorunları incelemektir. Rusya ve Japonya arasında ilişkileri etkileyen diğer önemli mesele II. Dünya Savaşıdır. II. Dünya Savaşı'nın etkileri günümüze kadar iki ülke arasında çözülmemiş meseleleri miras bırakmıştır. Kuril Adaları ve barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik meseleler sorun olarak kalmaktadır. Çalışmanın amacı, Rusya–Japonya ilişkilerini incelemek, analiz etmek ve aynı zamanda iki ülkenin geleceğe yönelik beklentilerini belirlemektedir. Rusya ve Japonya ilişkilerinde 1945 yılından 2020'ye kadar önem arz eden bilgiler değerlendirilmiştir. Araştırma yöntemi nitel araştırma açısından değerlendirilmiş, tez makale, kitap ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Literatürde Rusya-Japonya ilişkilerinin realizm'in sahası olarak adlandırılan Reel politik ve realizm konuları üzerinden değerlendirilmiştir. Bu husus doğrultusunda güncel çalışmalar sınırlı bulunmuştur. Bu nedenle bu tezin Türkçe literatürdeki boşluğu doldurmaya hizmet edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The relations between the Russian Federation and Japan, located in today's Asia-Pacific region, are the countries that significantly affect the future of the region. The importance of the Russian Federation to closely examine its relations with Japan within the framework of its Far East Policy stems from the fact that Russia and Japan are the closest neighbors in the Asia-Pacific region. With the 1855 Shimoda Agreement, diplomatic relations were established between Russia and Japan. In 1904-1905, Russia and Japan came face to face due to the rivalry of Manchuria and Korea. The main problematic of this study is II. The aim is to reveal why the war broke out between Russia and Japan during the World War, and how the attitudes of the states were reflected on the relations during the war. This master's thesis is to examine the problems that developed after 1945 in the relations between Russia and Japan. Another important issue affecting the relations between Russia and Japan II. It's the World War. II. The effects of World War II left a legacy of unresolved issues between the two countries until today. Issues related to the Kuril Islands and the signing of the peace treaty remain a problem. The aim of the study is to examine and analyze the Russia-Japan relations and at the same time determine the future expectations of the two countries. Information that is important from 1945 to 2020 in the relations between Russia and Japan has been evaluated. The research method was evaluated in terms of qualitative research, thesis articles, books and internet resources were used. In the literature, the Russian-Japanese relations have been evaluated through the subjects of Realpolitik and realism, which is called the field of realism. In line with this issue, current studies have been found to be limited. For this reason, it is thought that this thesis will serve to fill the gap in Turkish literature.