Metamorphosis of female voices: A study of the violation of women in Greek and Roman mythology and feminist rewritings reclaiming the narrative
Kadın seslerinin dönüşümü: Yunan ve Roma mitolojisinde kadınların tecavüzü ve feminist yeniden yazımların anlatıyı geri alması üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 743113
  2. Yazar: SENA TUĞÇE GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CATHERINE MACMILLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yeniden yazım, mitoloji, feminizm, tecavüz, rewritings, mythology, feminism, violation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez; feminist revizyonist yeniden yazımların Yunan ve Roman mitolojilerinde, kadınların taciz ve tecavüzünü, bunun bugünün kadınlarına olan bağlantısını, bu anlatıyı değiştirmeleri ve bu kadınlara hikayelerinin kendi versiyonlarını anlatmaları adına ses olarak mitolojideki ve gerçeklikteki kadınları güçlendirmeleri üzerine araştırmayı amaçlar. Bahsedilecek mitolojik figürler; Daphne, Pygmalion'ın heykeli, Circe ve Medusa olacaktır. Bu karakterlerin hepsi önce Ovid'in Metamorphoses ile, daha sonra mitlerinin başlatılmasında ya da mitlerin üzerine eklenmesinde katkısı bulunan diğer eski Yunan mitleri (Virgil'in Aeneid, Homer'ın Odyssey, Parthenius'un Erotika Pathemata v.b.) üzerinden ve son olarak da günümüz yazarlarının, Carol Ann Duffy, Ann Stanford, Nina MacLaughlin, Alicia Stallings, Madeline Miller and Micheal Kasenow, farklı edebi türlerden feminist yeniden yazımlarında, feminist teoriler ve kadınların tacizi ve tecavüzünün psikolojine dair teorilerle araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study feminist revisionist rewritings of selected ancient Greek and Roman myths to show the violation of women in myth, its links to today's society and how feminist rewritings change the narration and empower mythological and real women by giving these mythical women voices to tell their own versions of the stories. The mythical women in question are; Daphne, Pygmalion's Statue, Circe and Medusa. They are all studied firstly through Ovid's Metamorphoses, then secondly the other ancient texts (Virgil's Aeneid, Homer's Odyssey, Parthenius's Erotika Pathemata etc.) that have originated or added to their myths and lastly some feminist rewritings of these myths by contemporary writers in different genres such as; Carol Ann Duffy, Ann Stanford, Nina MacLaughlin, Alicia Stallings, Madeline Miller and Micheal Kasenow with the use of feminist theories and theories about the psychology of violation of women.