Derrida felsefesinde adaletin olanağı
The possibility of justice in Derrida's philosophy
  1. Tez No: 743142
  2. Yazar: EDA ÇAKMAKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAYAR BRAVO
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, dekonstrüksiyon, adalet, yasa, onarıcı adalet, Language, deconstruction, justice, law, restorative justice
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı Derrida felsefesinde adaletin olanağını ve olanaklılık halinde adaleti sağlamanın hangi araçlarla sağlanabileceğini araştırmaktır. Adalet kavramının temel bileşenlerini sorumluluk, konukseverlik, bağışlama, hayalet, miras, yasa/yasanın şiddeti olarak belirleyerek, bu kavramları aporetik okumaya tabi tutar. Derrida, bu soruşturma temelinde ulaşılan sonuca göre, adalete ulaşmanın olanaksız olduğunu, ancakhukuk olarak adalet'e ulaşmanın olanaklı olduğunu iddia eder. Derrida hukuk olarak adaletin olanağını, diğer bir ifadeyle, yasanın dekonstrüksiyona uğratılmasını, kesinliğin şiddetine karşı duruş temelinde oluşturduğu dil felsefesi bağlamında temin eder. Bu nedenle, ilk olarak, felsefesinin temel kavramları gözetilerek, felsefi düşünümünün oluşumunda etkili olan Platon, Saussure ve Nietzsche okumaları ele alınacaktır. Akabinde, adalete ulaşmanın olanaksız olduğu iddiasını serimleyebilmek adına, adaletin temel bileşenleri olarak verilen kavramlar incelenmeye çalışılacaktır. Sonrasında, Derrida'nın hukuk olarak adalet biçiminde adalete yaklaşılmasına olanak tanıyan yasaya ilişkin görüşleri Pascal, Montaigne ve Benjamin okumaları üzerinden detaylandırılacaktır. Derrida'nın adaletin dekonstrüksiyon olduğu kabulü üzerinden yasanın askıya alınması gerektiği iddiası, haklı bir yaklaşım olarak değerlendirilmekle birlikte, felsefe tarihinde koşut değerlendirmelerde bulunan Platon, Aristoteles ve Kant ile olan ilişkileriyle birlikte ele alınmaya çalışılacaktır. Derrida'nın hukuk olarak adaleti sağlama amacında dekonstrüksiyon stratejisine hak verilmekle birlikte kendisi adına orijinal bir iddia olmadığı öne sürülecektir. Derrida'nın differance ve yasanın dekonstrüksiyonu önerisi tarafımızca günümüzün en yaygın adalet anlayışlarından biri olan cezalandırıcı adalet anlayışına uygulanmaya çalışılacaktır. Hukuki muhakemenin önemi gözetilerek cezalandırıcı adalet anlayışının teorideki ve pratikteki eksiklikleri dolayımında dekonstrüksiyona uğratılmasıyla onarıcı adalet sistemiyle desteklenmesi gerektiği iddia edilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the possibility of justice in the philosophy of Jacques Derrida and the means by which justice can be provided in case of possibility.Determining the basic components of the concept of justice as responsibility, hospitality, ghost, inheritance, forgiveness, law/violence of law, he subjects these concepts to an aporetic reading.Derrida claims that, according to the conclusion reached on the basis of this investigation, it is impossible to reach justice, but it is possible to reach justice as law.Derrida assures the possibility of justice as law, in other words, the deconstruction of the law, in the context of the philosophy of language he created on the basis of his stance against the violence of certainty.For this reason, first of all, considering the basic concepts of philosophy, Plato, Saussure and Nietzsche readings, which are effective in the formation of Derrida's philosophical reflection, will be discussed.Then, in order to present the claim that it is impossible to reach justice, the concepts given as the basic components of justice will be examined.Afterwards, Derrida's views on the law, which allows to approach justice in the form of justice as law, will be detailed through his Pascal, Montaigne and Benjamin readings.Although Derrida's claim that the law should be suspended on the basis of the acceptance of justice as deconstruction is considered as a just approach, it will be tried to be dealt with together with his relations with Plato, Aristotle and Kant, who have made parallel evaluations in the history of philosophy.Although the deconstruction strategy seems to be right in Derrida's aim of providing justice as law, it is not an original claim on his behalf. We will try to apply Derrida's concepts of differance and deconstruction of law to one of the most common justice understandings of the present day, the punitive justice understanding. Considering the importance of legal reasoning, it will be argued that the punitive justice understanding should be supported by the restorative justice system by deconstructing it due to the deficiencies in theory and practice.