Evliliğin ebeveynlerin çocuk haklarına yönelik tutumlarına etkisi
- Tez No: 743270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, ebeveyn, çocuk, çocuk hakları, tutum, Marriage, parent, child, children's rights, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bireylerin evlilik tipleri çocuk haklarına yönelik tutumlarını etkilemektedir. Bu çalışma ile, çocuk haklarının ebeveynlerin kendi içindeki iletişim ve etkileşimlerinden etkilenmesine sebep olabilen evlilik tiplerinin, çocuk haklarına yönelik tutumları ile ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Şubat 2022 - Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul'un Fatih ilçesindeki 32 ilkokulda araştırmanın yapıldığı tarihlerde eğitim gören ilkokul öğrencileri ebeveynlerinin tümü oluşturdu. Örneklemin belirlenmesinde evreni bilinen örneklem formülünden yararlanıldı. Çalışmaya 255 ebeveyn tabakalı örnekleme yapılarak dahil edildi. Etik kurul ve MEB kurum izni sonrası çalışmaya başlandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Ebeveynlerin Çocuk Haklarına Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Evlilik Tipleri Ölçeği”kullanıldı. Ebeveynlerin yarısının çocuk haklarına yönelik bilgisinin olmadığını, bu konuda yeterli bilince sahip olmadıklarını düşündükleri ve yine yarısının çocuk haklarına yönelik koruyucu tutum sergilediği tespit edildi. Ebeveynlerin çoğunluğunun düşük düzeyde devlet güvencesi ve desteği tutumuna sahip olduğu, yarıya yakınının düşük düzeyde Bakım ve Koruma tutumuna sahip olduğu ve tamamının düşük düzeyde kendi kendine karar verme tutumuna sahip olduğu tespit edildi. Ebeveynlerin tamamının evlilik tipinin ilişkili özerk tip olduğu belirlendi. Sonuç olarak; ebeveynin yaşının, cinsiyetinin, aile yapısının çocuk hakları tutum ölçeği puan ortalamalarını etkilediği ve yaşının, eğitim durumlarının evlilik tipini etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Marriage types of individuals affect their attitudes towards children's rights. This study was carried out in a descriptive, cross-sectional and relationship-seeking design in order to examine the relationship between the types of marriages, which may cause children's rights to be affected by the communication and interactions of the parents, and their attitudes towards children's rights. The universe of the research consisted of all parents of primary school students who were educated in 32 primary schools in Fatih districts of Istanbul between February 2022 and June 2022. The sample formula of known universe was used to determine the sample. 255 parents and stratified sampling were included in the study. The study was started after the ethics committee and MoNE institutional permission.“Personal Information Form”,“Parents' Attitudes Towards Children's Rights Scale”and“Marriage Types Scale”were used as data collection tools in the research. It was determined that half of the parents did not have knowledge about children's rights, they thought that they did not have enough awareness on this issue, and half of them showed a protective attitude towards children's rights. It was determined that the majority of the parents had a low level of state assurance and support, nearly half of them had a low level of care and protection, and all of them had a low level of self-determination. It was determined that the marriage type of all the parents was the related autonomous type. As a result; It was found that the age, gender and family structure of the parents affected the child rights attitude scale mean scores, and that their age and education level affected the type of marriage.