Polikisitik overyum sendromunun erken teşhisine yönelik elektrokimyasal immünosensörün geliştirilmesi
Development of electrochemical immunosensor for early diagnosis of polycystic ovarian syndrome
- Tez No: 743462
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrodepozit, Elektrokimyasal, Hormonlar, İmmünosensör, Nanomalzemeler, PKOS, SHBG Antikoru, Electrochemical, Electrodeposited, Hormones, Immunosensor, Nanomaterials, PCOS, SHBG Antibody
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hiperandrojenizm, adet düzensizliği ve polikistik over sendromu (PKOS), PKOS'un tüm semptomlarıdır. PKOS'ta en önemli testlerden biri testosteron testleridir (testosteron, serbest testosteron, SHBG). SHBG (seks hormonu bağlayıcı globulin), hepatositler tarafından üretilen ve dolaşıma salınan bir plazma glikoproteinidir. SHBG'nin ölçümü, hiperandrojenizm ile ilişkili biyoyararlı testosteronun yorumlanması için tercih edilen tahlil veya harika bir göstergedir. Elektrokimyasal immünosensör teknolojisi, klinik teşhis için özellikle başarılı olmuştur ve aktif bir araştırma alanı olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, sensör, yüksek iletkenliğe sahip altın nanoparçacıkların (AuNP'ler) ve amin-indirgenmiş grafen oksit (NH2-RGO) nanokompozitinin tek aşamalı elektrokimyasal biriktirme yoluyla biriktirilmesiyle üretilmiştir. Bu yöntem sadece HAuCl4 ve grafen oksitin yerinde indirgenmesi ve ayrıca elektrokatalitik performansın artması değildir. Farklı analitik teknikler, AuNPs/NH2-RGO nanokompozitinin morfolojisini ve yapısını doğrulamıştır. Ek olarak, antikor (Ab), kendi kendine birleşen tek tabaka yoluyla modifiye elektrot yüzeyi üzerinde hareketsizleştirilmiştir. Ab ve antijen (Ag) etkileşimini ölçmek için döngüsel voltametri (CV) ve diferansyel puls voltametrisi (DPV) voltametri yöntemleri kullanılmıştır. Üretildiği gibi sensör, 0,6 → 12 nmol/L dinamik lineer aralığı, SHBG algılamaya doğru ve 0,03 nM algılama sınırını (LOD) gösterir. AuNPs/NH2-RGO tabanlı sensör, gelecekteki olası klinik teşhis uygulamaları için mükemmel bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Hyperandrogenism, menstrual irregularity, and polycystic ovary syndrome (PCOS) are all symptoms of PCOS. One of the most important tests in PCOS is testosterone testing (testosterone, free testosterone, and SHBG). SHBG (sex hormone-binding globulin) is a plasma glycoprotein that is produced and released into the circulation by hepatocytes. Measurement of SHBG is the assay of choice or a great indicator for the interpretation of bioavailable testosterone associated with hyperandrogenism. Electrochemical immunosensor technology has been particularly successful for clinical diagnosis and remains an active area of research. In this study, the sensor was fabricated by one-step electrochemically deposition of highly conductive gold nanoparticles (AuNPs) and amine-functionalized reduced graphene oxide (NH2-RGO) nanocomposite, via one-step electrochemical deposition. This method was not only in situ reductions of HAuCl4 and graphene oxide but also increased electrocatalytic performance. Different analytical techniques confirmed the morphology and structure of the AuNPs/NH2-RGO nanocomposite. In addition, the antibody (Ab) was immobilised on the modified electrode surface through the self-assembly monolayer. Cyclic voltammetry (CV) and differential pulse voltammetry (DPV) voltammetry methods were used to measure Ab and antigen (Ag) interactions. The as-fabricated sensor demonstrates a dynamic linear range of 0.6-12 nmol/L and a limit of detection (LOD) of 0.03 nM. toward SHBG detection. The AuNPs/NH2-RGO-based sensor can be used as an excellent tool for future prospective clinical diagnostics applications.