Androctonus crassicauda akrep zehrinin antikanser özelliğinin incelenmesi
Investigation of anticancer properties of androctonus crassicauda scorpion venom
  1. Tez No: 743471
  2. Yazar: MURAT TİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Androctonus Crassicauda, Akrep Zehri, Meme Kanseri, Apoptozis, Metabolomiks, Androctonus Crassicauda, Scorpion Venom, Breast Cancer, Apoptosis, Metabolomic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kanser, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önde gelen ölüm nedenidir. Kanser tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Akrep zehri insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek çeşitli toksinler taşır. Fakat bu olumsuz etkilerine rağmen günümüzde akrep zehrinin farmakolojik olarak aktif bileşikler açısından zengin bir kaynak olduğu ve antikanser, antimikrobiyal, antienflamatuar ve tömür görüntüleme gibi fonksiyonlarının olduğu tespit edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; Şanlıurfa'da yaşayan Androctonus crassicauda akrep türünden elde edilecek zehrin antikanser özelliği ve metabolit profili incelenerek antikanser potansiyeli tespit edilmeye çalışıldı. Bu kapsamda akreplerden elde edilen liyofilize ham zehrin içeriği analiz edildiğinde taurin, fosfoetanolamine, alfaaminobütirik asit, alfaaminopimelik asit, lizin, lösin, glutamin ve arjinin amino asitleri varlığı tespit edilmiştir. Liyofilize ham zehir; kolon (HCT-116), meme (MDA-MB-231), prostat (DU-145), akciğer (A-549), rahim (HELA), kemik (U2OS) kanser ve normal hücreleri (CRL-4010, BEAS-2B, HEK-293, HUVEC) üzerindeki sitotoksik etkisi MTT yöntemiyle incelenerek zehrin en güçlü sitotoksik etki gösterdiği kanser hücresi tespit edildi. Zehrin; kanser hücresi üzerindeki apoptotik etkisi annexin V, hücre içi reaktif oksijen seviyesi (ROS), mitokondriyal membran potansiyeli (MMP) yöntemleriyle incelendi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, akrep zehri en güçlü sitotoksik etkiyi MDA-MB-231 (IC50=47.4 µg/ml) hücresinde selektif olarak göstermiştir (CRL-4010; IC50=120.3 µg/ml). Bu sitotoksik etkinin artan dozlarda; kanser hücrelerinde morfolojiyi bozduğu, apoptotik cisimcikler oluşturduğu, yine mitokondri membran potansiyelini inhibe ederek önemli bir apoptoz mediatörü olan hücre içi ROS seviyesinide artırdığı çalışmamızın devamında tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde etmiş olduğumuz veriler doğrultusunda akrep zehrinin meme kanserinde kemoterapik ajan olarak kullanım potansiyeline sahip olduğu tespit edildi ve elde edilen veriler neticesinde akrep zehrinde etkili saf peptitlerin ve hayvan deneylerinin tespiti gibi yeni projelere ışık tutacak, özellikle kanser tedavisi için yeni ve özgün çalışma alanları oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Cancer is the leading cause of death in all developed and developing countries. In cancer treatment; Various treatment methods such as surgery, radiotherapy, chemotherapy and immunotherapy are used. Scorpion venom carries various toxins that can cause serious health problems in humans. However, despite these negative effects, it has been started to be determined that scorpion venom is a rich source of pharmacologically active compounds and has functions such as anticancer, antimicrobial, anti-inflammatory and tumor imaging. The aim of this study; The anticancer properties of the venom to be obtained from the Androctonus Crassıcauda scorpion species living in Şanlıurfa were examined and its anticancer potential was tried to be determined. In this study, lyophilized raw venom obtained from scorpions; colon (HCT-116), breast (MDA-MB-231), prostate (DU-145), lung (A-549), cervical (HELA), bone (U2OS), and its cytotoxic effect on normal cells (CRL-4010, BEAS-2B, HEK-293, HUVEC) were examined by MTT method and the cancer cell with the strongest cytotoxic effect of the poison was determined. Venom; The apoptotic effect on cancer cells was investigated using 'annexin V', intracellular ROS effect 'DCFDA' and mitochondrial membrane potential 'MMP' method. According to the results we obtained, it was determined that scorpion venom exerts the strongest cytotoxic effect selectively on MDA-MB-231 cells (IC50=47.4 µg/ml) (CRL-4010; IC50=120.3 µg/ml). In increasing doses, this cytotoxic effect; It has been determined in the continuation of our study that it creates apoptotic bodies by disrupting the morphology in cancer cells, and increases the level of intracellular ROS, which is an important mediator of apoptosis, by disrupting the mitochondrial membrane potential. In line with the data we have obtained as a result of this study, it has been determined that scorpion venom has the potential to be used as a chemotherapy agent in breast cancer. In future studies, there is a need to determine which fraction of the scorpion venom shows this effect. Although as a result of the data obtained from this project, it will shed light on new projects such as fractionation of scorpion venom and detection of effective pure peptides and animal experiments, and will create new and original workspaces especially for cancer treatment.