The investigation of anticancer effect of scorpion carapace
Akrep karapaks ekstresinin antikanser aktivitesinin incelenmesi
- Tez No: 756573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akrep kabukları, kanser karşıtı aktivite, Apoptoz, Hücre döngüsü, akrep morfolojisi, Annexin V, Scorpion carapaces, anti-cancer activity, Apoptosis, Cell cycle, scorpion morphology, Annexin V
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Akrep çeşitli özelliklere sahip örümceklerden biridir, akrep zehrinin etkinliği konusunda birçok çalışma vardır, insanları zehirleme tehlikesine rağmen yapılan çalışmalar akrep zehrinde birçok aktif peptit bulunduğunu ve bunların zengin bir farmakolojik kaynak olduğunu ortaya koymuştur. enfeksiyon ve kanser vb. tedavisinde rol oynayan aktif bileşikler. Oradan çalışmayı geliştirdik ve Scorpion aracılığıyla tedavinin diğer yönlerine odaklandık. Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa'da yaşayan kara akrep (Androctonus crassicauda) kabuğunun kanser önleyici özelliklerini belirlemektir. Bu çalışma, anti-kanser aktivitesini tespit etmek için akrep kabuğu üzerinde yapılan ilk çalışma olarak belirlendi. Akrebin dış kabuğu toplandı ve ekstreleri (heksan, diklorometan, etanolmetanol ve su) ekstre edildi, ardından akrep kalkanının kolon kanseri (HCT-1116), meme kanseri (MDA-MB) üzerindeki sitotoksik etkisinin tespiti yapıldı. -231). ), prostat kanseri (DU-145), akciğer kanseri (A-549), kemik kanseri (U2OS), normal akciğer (BEAS-2B), böbrek (HEK-293), normal prostat (PNT-1A), normal meme ( CRL 4010) ve endotel hücresi (HUVEC), MTT tahlili ile sondalama yoluyla ATCC'den elde edildi. Güçlü sitotoksik fraksiyonun hücre apoptozu üzerindeki etkisi, Annexin-V ve hücre döngüsü akış sitometrisi ile araştırıldı. Çalışma sonucunda hekzan fraksiyonunun prostat kanseri hücreleri (DU-145) üzerinde en güçlü sitotoksik etkiyi gösterdiği ve normal prostat hücreleri (PNT-1A) üzerindeki toksik etkisinin kanserden daha düşük olduğu belirlendi. hücreler. Heksan fraksiyonunun DU-145 üzerinde apoptozu indüklediği ve Sub G1 fazında hücre döngüsünü durdurduğu belirlendi. Elde edilen verilere göre akrep kabuğunun antikanser potansiyeli olduğu, bu nedenle antikanser aktivite gösteren bileşenlerin belirlenmesi için daha ileri çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Scorpion is one of the arachnids which have several properties, there are many studies on the effectiveness of scorpion venom, despite the danger of poison to humans,studies found that there are many active peptides in scorpion venom, and they are a rich source of pharmacologically active compounds that have a role in helping to cure of infection, and cancer treatment ... etc.From there we developed the study and focused on other aspects of the treatment through Scorpion. The aim ofthis study is to determine the anti-cancer properties of the carapace ofblack scorpion (Androctonus crassicauda) that lives in Sanliurfa. This study was determined as the first study done on scorpion carapace to detect the anti-cancer activity .The scorpion's outer shell was collected and extractions of (hexane, dichloromethane, ethanolmethanol, and water) were extracted then the detection of the cytotoxic effect of scorpion shield was done on colon cancer (HCT-116), breast cancer (MDA-MB-231), prostate cancer (DU-145), lung cancer (A-549), bone cancer (U2OS), normal lung (BEAS-2B), kidney (HEK-293), normal prostate (PNT-1A), normal breast (CRL 4010), and endothelial cell (HUVEC) Obtained from ATCC by investigate them by MTT assay .The effect of the strongly cytotoxic fraction on cell apoptosis was investigated by Annexin-V and cell cycle flow cytometry. As a result of the study, it was determined that the hexane fraction showed the strongest cytotoxic effect on prostate cancer cells (DU-145), while its toxic effect on normal prostate cells (PNT-1A) was found to be lower than on cancer cells. It was determined that the hexane fraction induced apoptosis on DU-145 and stopped the cell cycle in Sub G1 phase. According to the data obtained, it was concluded that the scorpion carapace has anticancer potential, therefore, further studies should be carried out to determine the components showing anticancer activity.