Ereğli kazasının Beğden derbendi Temettuat Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Ereğli kaza's Begden derbendi Temettuat Book
- Tez No: 743645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN LOKMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli kazası, Vergi, Temettü Defteri, Beğden, Konya, Eregli township, Tax, Dividend Book, Beğden
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bu çalışmada Ereğli Kazası, Beğden derbendi mahallelerine ait 1844-1845 tarihinde kaydı tutulan Temettuat Defteri kullanılarak bahsi geçen mahallelerin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu nedenle, söz konusu araştırmanın kapsamı Ereğli Kazasının Beğden derbenti Temettuat Defteri ile sınırlı tutulmayıp Ereğli kazasının tarihi, coğrafi konumu, iklim ve bitki örtüsünün yanı sıra Osmanlı Devleti'nin Tanzimat öncesi ve Tanzimat dönemi vergi sistemi ile temettuat defterlerinin tutulması süreci hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmaya Ereğli Kazasının Beğden derbenti Temettuat Defterinin transkripte edilmesi ile başlanıldı. Daha sonra temettuat defterleri ile ilgili literatür taraması yapılıp değerlendirilen kaynaklar tespit edildi. İlgili kaynaklar okunduktan sonra ele alınan tez çalışılmaya başlandı. Kullanılan kaynakların bu alanın öncüleri olan önemli ve tanınmış isimlerin olmasına dikkat edildi. Çalışmanın benzer tezler ile desteklenmesi için çaba sarf edildi. Yapılan çalışmada ulaşılan önemli sonuçlar şunlar oldu: Ereğli Kazası,Beğden derbendi hayvancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığı ve bunun yanında az da olsa tarımla ilgili faaliyetlerde de çalışıldığı görülmektedir. Her haneye önemli oranda gelir ve hayvan düşmektedir. Köyde yerleşik hiçbir gayrimüslim bulunmamaktadır. Özetlemek gerekirse, defterde mahallelerin sosyo-ekonomik yapısı 1844-1845 tarihli Deftere göre halkının tamamı Müslüman olup“mahalle ekonomisi”hâkim olan tipik bir 19. yüzyıl Osmanlı yerleşim bölgesidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the socio-cultural and economic structure of the aforementioned neighborhoods by using the Temettuat Register, which was recorded in 1844-1845, belonging to the Ereğli District, Beğden derbendi neighborhoods. For this reason, the scope of the research in question is not limited to the Temettuat Register of the Beğden district of the Ereğli District, and information is given about the history, geographical location, climate and vegetation of the Ereğli district, as well as the pre-Tanzimat and Tanzimat period tax system of the Ottoman Empire and the process of keeping the temettuat registers. This study started with the transcription of the Temettuat Notebook, which was derbent from Beğden of Ereğli District. Afterwards, literature review on temettuat notebooks was made and the evaluated sources were determined. After the relevant sources were read, the thesis was started to be studied. Attention was paid to the fact that the sources used were important and well-known names who were the pioneers of this field. Efforts were made to support the study with similar theses. The important results achieved in the study were as follows: It is seen that animal husbandry activities in Ereğli District, Beğden derbendi are intensely carried out and besides this, agricultural activities are also carried out, albeit a little. Income and livestock decline to a significant extent for each household. There is no non-Muslim resident in the village. To summarize, the socio-economic structure of the neighborhoods in the Notebook According to the Notebook dated 1844-1845, it is a typical 19th century Ottoman settlement with all its inhabitants Muslim and dominated by the“neighborhood economy”.
Benzer Tezler
- 19. yüzyılda sosyo-ekonomik yönüyle ereğli kazası
The socio-economic structure of eregli region in the 19th century
ZEKERİYA YAMAN
- XX. yüzyılın ikinci yarısında Karaman kazası(İdari, ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel durum)
In the second half Karaman accident XX.century
AZİZ SAYASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
TarihDicle Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. OKTAY BOZAN
- Temettuat defterlerine göre XIX. yy. ortalarında Gümüşhacıköy kazasının sosyo-ekonomik durumu (1844-1845)
Socio economic structure of Gümüshacıköy district in mis-ni̇neteen century according to Temettuat defters (1844-1845)
SEVCAN ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
TarihEskişehir Osmangazi ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜMÜŞSOY
- Osmanlı döneminde Konya-Adana-Belen arası hac ve ticaret yolları ile güzergâh üzerindeki hanlar ve kervansaraylar
Khans and caravanserais on the pilgrimage and trade routes between Konya-Adana-Belen in the Ottoman period
AHMET IŞIL
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
MimarlıkÇukurova Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. M. GÖZDE RAMAZANOĞLU