Salnamelere göre Konya Ereğlisi
Konya Ereglisi according to Yearbooks
- Tez No: 801950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN SATILMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ereğli, Konya, Salname, Demografik, İdari Yapı, Eregli, Konya, Salname, Demographic, Administrative
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sahip olduğu coğrafi ve özel konumu neticesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ereğli, Konya vilayeti salnamelerinin yayınlandığı 1868-1914 tarihleri arasındaki dönemde, Konya vilayetine bağlı olan Konya sancağının on kazasından biridir. 1868-1869 yıllarında Ereğli kazası, kaza merkezi, Karapınar ve Divle nahiyelerinden oluşmaktadır. Bu sırada Konya sancağının en büyük kazalarından biri olan Ereğli, 1870 yılında Karapınar nahiyesinin kaza olmasıyla birlikte kapladığı alan ve nüfus bakımından küçülmüştür. Karasal bir iklime sahip olan kaza, çeşitli bağ ve bahçeleri ile ziraate uygundur. Su bakımından zengin olması sayesinde ekili araziler, akarsular ve yeraltı sularından beslenmiştir. Ereğli kazasında hayvancılık da yaygındır. Osmanlı Devleti'nde seferlerin batıya doğru yönelmesiyle birlikte gayrimüslim nüfusunun artışı Ereğli kazasının demografik yapısının değişmesinde etkili olmuştur. Bu çalışmada 1868-1914 yılları arasında Ereğli kazasının tarihi, coğrafyası, demografik, idari, eğitim ve ekonomik yapıları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ereğli, which has hosted many civilizations as a result of its geographical and special location, is one of the ten districts of the Konya sanjak, which was connected to the Konya province during the period between 1868-1914, when the Konya province yearbooks were published. In the years 1868-1869, Ereğli district consisted of the district center, Karapınar and Divle sub-districts. Meanwhile, Ereğli, one of the biggest districts of the Konya sanjak, shrank in terms of area and population with the Karapınar township becoming a district in 1870. Kaza, which has a continental climate, is suitable for agriculture with its various vineyards and gardens. Thanks to its richness in water, cultivated lands were fed by streams and groundwater. Animal husbandry is also common in Eregli district. In the Ottoman Empire, the increase in the non-Muslim population with the westward direction of the expeditions was effective in the change of the demographic structure of the Ereğli district. In this study, the history, geography, demographic, administrative, educational and economic structures of the Ereğli district between 1868-1914 were tried to be revealed.