Power dynamics in the Arctic: A return to great power competition?
Arktik'te güç dinamikleri: Büyük güçlerin rekabetinin dönüşü?
  1. Tez No: 743646
  2. Yazar: ESPEN KJONO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Arktik, iç politika, dış politika
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından beri Arktik bölgesi, bu bölgedeki ülkelerin dayanışma içinde bulundukları bir alan özelliğindedir. Bununla birlikte, bölgede, iklim değişikliğinin etkileri görülmeye başlanmıştır ve Antarktik Okyanusundaki buzulları her yıl daha da fazla erimektedir. Bu gelişmelerin neticesinde yeni alanlar ve bu alanların barındırdığı kaynaklara erişim için yeni fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Oluşan yeni fırsatlar, Arktik bölgesine olan ilginin artmasına yol açmıştır. Bu tez, Arktik bölgesine yönelik olarak Rusya'nın ve Amerika Birleşik Devletleri'nin iç ve dış politikalarının nasıl değişiklik gösterdiğine ilişkin detaylı bir analiz sunmaktadır. Antarktika bölgesini ele alan literatürde genelde askeri-güvenlik ya da enerji politikaları boyutlarından birine odaklanılmaktadır. Bu tez çalışması ise farklı boyutlara odaklanarak Arktik çalışmaları literatürüne katkı sunmayı amaçlamaktadır. İlgili tez A.B.D. ve Rusya'nın Antarktik bölgesine ilişkin dış ve iç politikalarını dört boyuta odaklanarak ele almaktadır. Bu dört boyut ise şu şekildedir: (i) Askeri/stratejik öncelikler; (ii) enerji güvenliği; (ii) ticaret yolları; ve (iv) uluslararası hukuka atfedilen önemin seviyesi, ve bu özelde de her iki ülkenin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (UNCLOS) olan yaklaşımlarıdır.
Özet (Çeviri)
Since the dissolution of the Soviet Union, the Arctic has been a region of cooperation between the Arctic countries. However, the region is now seeing the effects of climate change and the icecaps in the Arctic Ocean are melting more and more every year. This has created an opportunity to get access to a brand-new territory and to its resources. Due to this opportunity, the interest in the Arctic has increased. This thesis will offer an in-depth analysis of how Russia`s and the United States` domestic and foreign policies in the Arctic have changed. Most of the existing research regarding the Arctic focus on either military-security or energy politics in the Arctic. This thesis aims to fill the gap within existing Arctic studies when it comes to combining several different dimensions. This thesis will be focusing on four different dimensions of U.S. and Russian foreign and domestic policies in the Arctic. These are: Military/strategic priorities; energy security; trade routes; and the level of importance of international law, in this case the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). keywords: The United States, Russia, Arctic, domestic policy, foreign policy