Rehabilitasyon hastanesinde çalışan sağlık personellerinin disfaji hakkındaki farkındalıklarının incelenmesi
Examining the awareness of healthcare professionals working in the rehabilitation hospital about dysphagia
- Tez No: 743665
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UĞUR ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Disfaji, Rehabilitasyon Hastanesi, Yutma, Farkındalık, Sağlık Personeli, Dysphagia, Rehabilitation Hospital, Swallowing, Awareness, Health Personnel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı rehabilitasyon hastanesinde görev yapan ve yutma bozuklukları belirtilerini ve semptomlarını gözlemleme olasılığı daha yüksek olan sağlık personelinin disfaji bilgisi ve disfaji yönetiminde dil ve konuşma terapistlerinin rolü ile ilgili farkındalık düzeyini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma için betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya rehabilitasyon hastanesinde çalışan 42 fizyoterapist, 30 hemşire ve 30 doktor katılmıştır. Araştırmacılar tarafından oluşturulan 'Rehabilitasyon Hastanesinde Çalışan Sağlık Personellerinin Disfaji Farkındalık Anketi' kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 programı ile ki-kare analizi yapılarak elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmada disfaji değerlendirme yöntemlerinden en sık başvurulanın disfaji için klinik kanıt ve yatak başı yutma değerlendirmesi olduğu görülmüştür. Disfaji rehabilitasyonunda dil ve konuşma terapistinin hastayı, bakıcıyı ve sağlık çalışanını güvenli oral alım teknikleri konusunda bilgilendirmek rolü en yüksek tutarlılığa sahip cevap olmuştur. Disfaji rehabilitasyonu için dil ve konuşma terapistlerine sevk oranları düşük bulunmuştur. Fizyoterapist ve hemşirelerin doktorlara oranla disfaji eğitiminde eksiklik görülmüştür. Sonuç: Sağlık personellerinin disfaji yönetimi ve dil ve konuşma terapistinin rolü konusunda bilgi ve farkındalıklarının yetersiz olduğu görülmüştür. Bu çalışma, rehabilitasyon hastanesinde disfajinin etkili yönetimi için sağlık personelinin disfaji farkındalığı ve bilgisi, multidisipliner ekip çalışması ile disfaji yönetiminde disiplinler arası işbirliğin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the level of awareness of medical personnel working in a rehabilitation hospital who are more likely to observe signs and symptoms of swallowing disorders about the knowledge of dysphagia and the role of language and speech therapists in the management of dysphagia. Material and Method: Descriptive research method was used for this research. 42 physiotherapists, 30 nurses and 30 doctors working in a rehabilitation hospital participated in the study. The 'Dysphagia Awareness Questionnaire of Medical Personnel Working in Rehabilitation Hospital' created by the researchers was used. The data were obtained by performing chi-square analysis using SPSS 25 program. Results: In the study, it was seen that the most commonly used dysphagia assessment methods were clinical evidence for dysphagia and bedside swallowing assessment. The role of the language and speech therapist in the rehabilitation of dysphagia in informing the patient, caregiver and health worker about safe oral intake techniques has been the response with the highest consistency. Referral rates to language and speech therapists for the rehabilitation of dysphagia were found to low. There has been a lack of dysphagia education of physiotherapists and nurses compared to doctors. Conclusion: It has been observed that the knowledge and awareness of medical personnel about dysphagia management and the role of language and speech therapist are insufficient.This study highlights the importance of decontamination awareness and knowledge of medical personnel, multidisciplinary teamwork and interdisciplinary cooperation in dysphagia management for effective management of dysphagia in rehabilitation hospital.