Obeziteli çocuk ve ergenlerde kilo vermenin dikkat işlevleri üzerine etkisi
The effect of weight loss on attention functions in obese children and adolescents
- Tez No: 743666
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL YOLGA TAHİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Dikkat İşlevleri, Kilo Verme, Obesity, Attention Functions, Weight Loss
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Obezitesi olan çocuk ve ergenlerde kilo veren ve kilo vermeyen gruplar oluşturmak, kilo verenlerin dikkat işlevlerinin nasıl değiştiğini değerlendirmek, kilo vermeyenlerin dikkat işlevlerini değerlendirmek ve bu iki durumun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif nitelikte olan bu çalışmada 7-17 yaş aralığında obezite tanılı 70 çocuk ve ergen vaka grubu oluşturulmuştur. Tüm çocuk ve ergenlere kilo vermesi için motivasyonel görüşme yapılıp, detaylı beslenme eğitimi verilmiş ve egzersiz eğitiminde bulunulmuştur. Katılımcıların kilo, boy ve BKİ persentil değerleri 3 aylık dönemde öncesi ve sonrası olarak kaydedilmiştir. Katılımcılara, yapılandırılmış sosyodemografik form, CADÖYU, ADÖ, Turgay Ölçeği ve stroop testi ilk görüşmede ve 3 ay sonra toplamda iki kez uygulanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda kilo değişimi ile turgay ölçeğinde hareketlilik-dürtüsellik alanında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kilo verenlerde CADOYU ölçeğinde ilk ve son değerlendirmede anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Kilo değişimi ile ADÖ arasında yapılan korelasyon analizinde; ADÖ'nün alt boyutlarından iletişim alt boyutu, roller boyutunda, davranış kontrol alt boyutları arasında negatif ilişki saptanmıştır. Kilo verenler ve diğerlerinde stroop testinde göre anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Turgay'ın dikkat alt ölçeğinde kilo verenlerde iyileşme olduğu saptanmıştır. Tartışma: Çalışmamızın sonuçları obezitesi olan çocuk ergenlerde kilo verenler ve kilo alan veya değişmeyenler kıyaslandığında dikkat işlevleri stroop testinde gösterilememiş olsa da turgay ölçeğinde dikkat işlevlerinde iyileşme olduğu saptanmıştır. Obez çocuk ve ergenlerde kilo vermenin dürtüsellik ile ilişkisi doğrulanmıştır. ADÖ ölçeğine göre evdeki ebeveyn rolleri, iletişim ve davranış kontrollerindeki iyileşme çocuk ve ergenlerde kilo vermesinde katkıda bulunduğu saptanmıştır. Obez çocuk ve ergenlerin dürtüsellik ve dikkat işlevleri ile ilgili sorunlar yaşadığı düşünülmekte olup; kilo vermeyle hem dürtüsellik hem de dikkat işlevlerinde iyileşme sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to form weight loss and weight loss groups in children and adolescents with obesity, to evaluate how the attention functions of those who lost weight changed, to evaluate the attention functions of those who did not lose weight, and to compare these two conditions Method: In this prospective study, a case group of 70 children and adolescents diagnosed with obesity between the ages of 7-17 was formed. All children and adolescents were given motivational interviews, detailed nutrition education and exercise training to lose weight. The weight, height and BMI percentile values of the participants were recorded before and after the 3-month period. The structured sociodemographic form, CADÖYU (Conners Parent Rating Scale-Revised/Long), FAD (family rating scale), Turgay Scale and stroop test were administered to the participants twice, at the first interview and 3 months later. Conclusion: In our study, a significant relationship was found between weight change and mobility-impulsivity on the turgay scale. In the CADOYU scale, no significant relationship was found in the first and last evaluation in weight loss patients. In the correlation analysis between weight change and FAD; A negative relationship was found between the sub-dimensions of FAD, communication sub-dimension, roles, and behavior control sub-dimensions. No significant difference was observed in weight loss and others according to the stroop test. It was determined that there was an improvement in Turgay's attention subscale in those who lost weight. Discussion: When the results of our study were compared in children and adolescents with obesity, those who lost weight and those who gained weight or did not change, although attention functions could not be shown in the stroop test, it was found that there was an improvement in attention functions in the turgay scale. The association of weight loss with impulsivity has been confirmed in obese children and adolescents. According to the FAD scale, it was determined that the improvement in parental roles, communication and behavior control at home contributed to weight loss in children and adolescents. Obese children and adolescents are thought to have problems with impulsivity and attention functions; With weight loss, both impulsivity and attention functions can be improved.